Az MRSZ az államtitkárság készülő béremelési javaslatáról elmondta, azt lépcsőzetes formában, és első lépésként tartják elfogadhatónak, azaz minden érintett - szakorvos, adjunktus, főorvos - esetében meg kellene fogalmazni a következő lépést a kiszámíthatóság érdekében. Számításaik szerint ha minden olyan szakorvos, aki most kevesebbet keres nettó 275 ezer forintnál, megkapná ezt a pénzt, az járulékok nélkül 20 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek. Az MRSZ a legfontosabbnak tartja az életpálya elemeinek előre meghatározását, emellett egyetértenek és kiemelten fontosan tartják a hálapénz körüli jogbizonytalanság felszámolását.

Dénes Tamás kifejtette, a rezidensek elvándorlása egyáltalán nem csökkent, sőt a 29 év alattiak elvándorlása 15 százalékkal nőtt, ami azt jelzi, hogy az eddig lépések már nem hatásosak. A korfa alakulása katasztrofális, amit az elfogadott ágazati stratégia is elismer. Dénes Tamás elmondta, a tárgyalásos megoldás az elsődleges lépés, de ha ez nem vezet eredményre, akkor az egészségügyi dolgozóknak el kell gondolkodni, hogy milyen érdekvédő akcióval hívják fel a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára.

Az MRSZ javaslata erre a "2 óra türelem az életedért" elnevezésű, határozott idejű munkabeszüntetési akció, amelynek keretében egy adott napon reggel 8-10 között csak akut ellátást végeznének, s arra kérnék a lakosságot, hogy támogassák ezt a kezdeményezést. Mint fogalmazott, ez nemcsak egy bérharc, hanem egy élhető, fenntartható egészségügyért folyó küzdelem a tisztességes gyógyulásért és gyógyításért. Egy orvos ugyanis elmehet pénzt keresni külföldre, ellentétben a betegekkel, akiknek itthon kell gyógyíttatniuk magukat - hangsúlyozta az MRSZ elnöke.