Roham a magyar boltokban - ezt keresik a vásárlók

Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.
Dzindzisz Sztefan, 2017. december 18. hétfő, 09:00
Fotó: Pixabay

2017. októberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 6,3 százalékkal nőtt. (A második becslés adata megegyezik az első becslésben közölttel.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,1 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,8 százalékkal nőtt. (Így hasad több részre a CBA.)
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,7 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (15 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (13 százalék), a bútor-, műszakicikk- (10 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (8,8 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk (-0,3 százalék), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (-4,2 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 7,1 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,2 százalékkal bővültek.
2017. októberben:
  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 925 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.
2017. január-októberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:
  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,5 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,2 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

HOZZÁSZÓLÁSOK