Roham indult a külföldi munkáért a kétharmad után - itt a bejelentés

Tanay Marcell, a külföldi munkavállalással foglalkozó EuWork ügyvezetője szerint a magyarországi parlamenti választások után megugrott az érdeklődés a külföldi munkavállalás lehetősége iránt - írja a Portfolio.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. április 12. csütörtök, 08:07
Fotó: Reuters

A hét első napjaiban négyszer annyian keresték fel a legismertebb külföldi munkaerő-közvetítő weboldalát, mint a hosszú távú átlag, jelentősen növekedett a regisztrációk és a telefonos megkeresések száma is - olvasható a portálon.

Azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján nincs olyan ciklikusság a kivándorlásban, ami a választás eredményéhez kötődik, vagyis hosszabb távon sem a kivándorlás, sem a külföldi munkavállalás nem mutat kiugró értékeket a választás kimenetelével. Tanay Marcell kiemelte, hogy mindez egy "új" jelenség, vagyis korábbi választások után eddig nem tapasztalt tendencia.

A hosszú távú trendhez képest valóban többen lehetnek, akik külföldi munkavállalásban gondolkodnak, és konkrét lépéseket is tettek ebbe az irányba. Pontos adataik erről minden bizonnyal nem lesznek, kapaszkodót esetleg a KSH munkaerő felmérése nyújt.

Ennek alapján pedig az elmúlt hónapokban csökkent a rövid ideje külföldön munkát vállalók száma: a tavaly december és idén február közötti három hónapban 94 ezren voltak, egy évvel korábban még 114 ezres számot láthattunk.

Érdekes lesz látni, hogy hosszabb távon milyen tendencia alakul ki - lehetséges, hogy "csak" egy impulzusról van szó.

Csak becsülni lehet
Nehéz mérni a kivándorlás intenzitását, mivel a nagy magyarországi hr-cégek nem foglalkoznak azzal, hogy tömegesen közvetítsenek külföldre magyar munkaerőt. A kivándorlók rendszerint informális csatornákon, vagy külföldi illetőségű munkaerő-közvetítőkön keresztül jutnak munkához a célországokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.04.12 12:42

Gyertek haza fiatalok, gyertek haza rabszolgák, könyörgünk! Hát ki fogja eltartani szavazóinkat, a hazai és ukrán nyuggereket, segílyeseket és más ingyenélőket?? Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk! Ja, és a megtakarított pénzeteket se feledjétek hazahozni, már alig várjuk hogy megvédjük!!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html