Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,4, naptárhatástól megtisztítva 6 százalékkal nőtt.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,5 százalékkal emelkedett, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a KSH.

A kiskereskedelmi forgalom már 51 hónapja folyamatosan emelkedik - kommentálta az adatokat Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1-en. Szerinte a növekvő bérkiáramlás miatt több elkölthető pénze van lakosságnak, és a bizalmi indexek erősödése is a növekedést támogatja.

A várakozásokat lényegesen meghaladva gyorsult a kiskereskedelmi forgalom Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint. Mint mondta, az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban - részben a némileg gyengébb tavaly év végi bázis miatt is - fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom 6 százalék körüli bővülési üteme.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése nemcsak az Erste 5,1 százalékos várakozását haladta meg, hanem az 5 százalékos Bloomberg piaci konszenzust is - mondta Nyeste Orsolya, az Erste szenior makrogazdasági elemzője. A pozitív meglepetést szerinte leginkább a nem-élelmiszer jellegű forgalom 12,5 százalékos növekedési tempójából ered, ami az idei év legmagasabb éves növekedési üteme.

2013 óta először fogyott kevesebb üzemanyag

Virovácz Péter, az ING szakértője szerint a szeptemberi adat is jól reprezentálja az idén áprilistól tapasztalható kedvező trendet a kiskereskedelmi szektorban, hiszen a szeptemberi adat volt az idei év legmagasabb növekedési üteme. Úgy tűnik, hogy az erős munkaerőpiac, vagyis a csökkenő munkanélküliség és a dinamikusan emelkedő bérek végre vásárlásra sarkallják a háztartásokat, így ez egyre inkább lecsapódik a termékek iránti kereslet bővülésében - vélte Virovácz.

A részletekkel kapcsolatban elmondta, hogy utoljára 2003-ban nőtt a szeptemberihez hasonló mértékben a nem élelmiszerjellegű boltok forgalma, míg viszonylag meglepő az üzemanyag-kiskereskedelem 0,5 százalékos csökkenése, hiszen a területen 2013 eleje óta először látunk csökkenést. Ez egyébként az ING szakértője szerint összefüggésbe hozható a szeptemberben tapasztalt jelentős üzemanyagár-emelkedéssel.

Mi várható idén?

Suppan szerint 2017-ben kissé 4,5 százalék feletti növekedésre számíthatunk a kiskereskedelemben, amit jövőre hasonló mértékű növekedés követhet. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások következő negyedévekben várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani Suppan szerint.

Az április óta tartó stabil és erős kiskereskedelmi teljesítmény fényében egyre inkább bízhatunk abban, hogy a kedvező munkaerőpiaci folyamatok hozzájárulnak a háztartások vásárlási hajlandóságának növeléséhez, ami pedig végeredményben meg kell, hogy jelenjen nem csak a kiskereskedelmi szektor adataiban, de a fogyasztási számokban is - vélte Suppanhoz hasonlóan Virovácz. Összességében tehát a kiskereskedelmi forgalom további dinamikus bővülésére számít ő is, amely az év egészét tekintve akár meg is haladhatja a 4,5 százalékot. A gazdaság egészét tekintve bár az ipari adatközlés még sokat befolyásolhat az összképen, de a kiskereskedelem teljesítménye alapján erős GDP-növekedésre számíthatunk a III. negyedévben, vagyis meglehet az ING által várt 3,7 százalékos növekedés - mondta Virovácz.

Nyeste szerint az év hátralévő részében is folytatódhat a forgalom bővülése, hiszen nettó reálbérek emelkednek, a fogyasztói bizalom pedig továbbra is magas szinten van. Az adat szerinte megerősíti az Erste korábbi várakozását, miszerint idén a lakossági fogyasztás élénkülése fontos meghatározója lesz, mind a harmadik negyedéves, mind egész éves GDP bővülésnek.

Még jobban pörög az online vásárlás

"Becsléseink szerint a január-szeptemberi időszakban a hazai webshopok összesített forgalma 18-20 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit" - kommentálta a statisztikai hivatal kedden közzétett adatait Rédey Iván, a Mall.hu ügyvezető igazgatója. A szakember véleménye szerint e tempós növekedésnek köszönhetően a webáruházak részesedése a teljes magyar kiskereskedelmi forgalomból megközelítheti a 6 százalékot a tavalyi 5,2 százalékot követően. Összehasonlításul: Csehországban ez az arány immár közel 8 százalék.

Ugyanakkor ez az arány az év vége folyamán tovább nőhet, hiszen például tavaly az éves e-kereskedelmi forgalom harmada bonyolódott a november-decemberi időszakban. Idén ennél is nagyobb arányra számít Rédey, aki szerint nemcsak a megrendelések száma, hanem az értéke is nőni fog.