Rohamosan nő az inzulinrezisztens gyermekek száma

Rohamosan nő az inzulinrezisztens gyermekek száma, amihez nagy mértékben hozzájárul a növekvő édesség- és cukrozottüdítőital-fogyasztás - hívta fel a figyelmet Balogh Illés endokrinológus az M1 csatorna szombati adásában az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. március 9. szombat, 13:04
Fotó: Getty Images

Az inzulinrezisztencia (IR) kialakulásában sokszor genetikai tényezők is szerepet játszanak - mondta Balogh Illés.

A szakember szerint az IR esetén a sejtek felszíni receptorai megváltoznak, ezért az elfogyasztott cukor nem kerül be megfelelő időben a szervezetbe, ami az érpályák vércukorszintjének megemelkedéséhez vezet. Erre válaszul megemelkedik a szervezet inzulinszintje, de ennek ellenére sem jut be a cukor a sejtekbe, és a szervezet csak hosszú idő után tudja a vérpályából eltüntetni a cukrot.

Az IR egy nehezen felismerhető betegség, amit gyakran pajzsmirigy-alulműködésként diagnosztizálnak tévesen. Az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti és akár méhen belüli kockázatnak is kiteheti a magzatot a beteg, ha túl sok cukor fogyaszt a terhesség alatt - jegyezte meg Balogh Illés.

HOZZÁSZÓLÁSOK