Rokkantsági nyugdíjrendszer megváltoztatása: itt a kormány válasza

A szaktárca szerint az Alkotmánybíróság tavalyi határozata valójában nem azt állapította meg, hogy a rokkantsági nyugdíjasokat jogtalanul és alaptörvény-ellenesen érte kár. Viszont az is kiderül, hogy bár a március 31-i határidőre nem készültek el egy a helyzetet rendező jogszabállyal, de valamin mégis dolgoznak.
Szabó Dániel, 2019. április 9. kedd, 17:58
Fotó: Shutterstock

A nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történt átalakulása a társadalom jelentős csoportját alkotó rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok számára nagyon komoly változást hozott, ami sokak esetében az addigi jövedelmük csökkenését, elvesztését, valamint életkörülményeik jelentős negatív változását is eredményezte anélkül, hogy egészségi állapotuk javult volna - így kezdődött az a március végén az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja által beterjesztett törvénycsomag, amelyben a párt a kormányt rá akarta bírni, hogy tegyen eleget az Alkotmánybíróság által elvárt feladatnak, hogy rendezzék a megváltozott munkaképességűekről szóló szabályozást.

Az Ab azt panaszolta, hogy a kormány hét évvel ezelőtti lépése hátrányosan érintette a már állományban lévőket, mivel akkor jelentősen visszaesett a nekik járó juttatás összege.

A szocialista Tóth Bertalan amellett, hogy beadták a jogszabály-javaslatot, most írásbeli kérdésben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy mikorra várható - ha egyáltalán - a kifogásolt törvény megváltoztatása. Rétvári Bence államtitkár válaszában viszont azt bizonygatta, hogy nem kötelezték módosításra a kormányt.

"Az Alkotmánybíróság a rokkantsági ellátások átalakításának alkotmányosságát korábban már vizsgálta. A 3252/2017. (X. 10.) AB végzésében 2017-ben megállapította, hogy az Alaptörvényben rögzített tulajdonhoz való jog sem jelenti azt, hogy az egyszer megállapított juttatást utóbb ne lehetne felülvizsgálni és az érintett állapotának függvényében azon változtatni. Tehát az ellátórendszer módosítása nem volt igazságtalan, és alaptörvény-ellenes" - állítja levelében.

Viszont kitért a tavaly novemberi Ab-határozatra is, amely viszont azt is megállapította, hogy az Országgyűlés nemzetközi szerződésből származó jogalkotói feladatot mulasztott el, amikor "nem alkotott olyan szabályokat, melyek lehetővé tennék az ellátás összegének meghatározása során a tényleges fizikai állapotjavulás mértékének, illetőleg a 2012. január 1. napját megelőzően megállapított rokkantsági nyugdíj összegének figyelembevételét."

"Ki kell emelni azt is, hogy már a rokkantsági nyugdíjak megállapításakor is tartalmazta a jogszabály a felülvizsgálat és ezzel együtt állapotváltozás esetén a rokkantsági nyugdíj változásának lehetőségét. Így a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény sem előzmények nélkül rendelkezik a felülvizsgálatról és az ellátás összege változásának lehetőségéről. Ki kell mondani azt is, hogy ez a gyakorlat a 2012. évi átalakítást követően sem változott" - tette még hozzá Rétvári.

Viszont valamiféle módosításra ettől még készül a kormány a korábbi támogatások felülvizsgálatában, ugyanis a válaszban az államtitkár közli, hogy "a fizikai állapotváltozás mértékének visszamenőleges megállapítása orvosszakmai szempontból is komoly feladat, ezért a jogszabály módosítására akkor kerülhet sor, amikor minden érintettre tekintettel megnyugtató, és megvalósítható megoldás születhet." Az államtitkár azt is közölte, hogy az Alkotmánybíróság határozatában szereplő szakértői munka jelenleg is zajlik.

A jelenleg is hatályos szabályozást viszont azzal védte, hogy annak célja az volt, hogy a korábbi szerteágazó ellátórendszerből egy egységes, az orvosi, foglalkozási és szociális szempontokat is figyelembe vevő komplex minősítésen alapuló, és biztosítási elven működő rendszer jöjjön létre. Szerinte ez erősítette a rehabilitáció szerepét, hogy visszataláljanak az érintettek a munka világába, amit megerősítettek az olyan intézkedésekkel, mint a Rehabilitációs Kártya bevezetése. Ez ugyanis a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatójának biztosított adó és járulékkedvezményt, de idén év eleje óta még egyszerűbb ennek ügyintézése. Statisztikával érvelve a rendszer mellett, felhozta, hogy januárban több mint 37 ezer munkáltató közel 7 500 munkavállalójára tekintettel vette igénybe a kedvezményt.

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottságának aránya 2010-ben 1899 volt, ez napjainkra 41,690-ra emelkedett - zárta a levelét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.04.10 15:39

@konrada: " Ajaj!
Most már személyeskedsz, ahelyett hogy válaszolnál, szerinted hogy a csába lehet kiszűrni a csalással megszerzett rokkantsági nyugdíjakat ellenőrzés nélkül...
...persze ez az egyszerűbb... (ha már a másik értelmi képességét boncolgatjuk...;) "

Naaa. Ki mondta a másikra, hogy lement kutyába, ki is személyeskedik itt először ? Nee mááár. Meg ne sértődj már azon, hogy a fagyi visszanyal.....

Leírtam, hogy hogyan lehet kiszűrni a csalókat. Olvasd el még egyszer ha az értelmezése gondot okoz én nem tudok rajtad segíteni.
Menj és jelentsd fel ha tudsz csalót és a hatóság kinyomozza. Nem a félhülye fideszes Rétvárinak a dolga eldönteni, hogy ki a csaló, hanem az arra illetékes hatóságnak ! És azért nem az ő dolga, mert nem ért hozzá, ez csak uszításnak jó amit ő állít, semmi másra.....főleg ha a kijelentésével azt sugallja, hogy mindenki 2010 előtt megvette a rokkantságit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2019.04.10 15:23

@Darabont1453:
Ajaj!
Most már személyeskedsz, ahelyett hogy válaszolnál, szerinted hogy a csába lehet kiszűrni a csalással megszerzett rokkantsági nyugdíjakat ellenőrzés nélkül...
...persze ez az egyszerűbb... (ha már a másik értelmi képességét boncolgatjuk...;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.04.10 15:13

@konrada: " ...azért kissé túlzásba viszed a szalmabáb-érvelést:
először rokinyugdíj helyett nyugatra menekülnek nálad az emberek, aztán meg gyerekeket gyártanak ott, miközben az alapvetésed teljesen más volt.
Azért nem kell ennyire lemenned kutyába, hogy ha a másik nem tapsol annak, ha pénzért bárkit rokkantosítanak, az = annak tapsol (mintegy kizárásos alapon!;)), hogy kint születnek gyerekek...;)) "

Értem én, hogy nem akarod megérteni, vagy a szellemi képességeid nem elegendőek hozzá, hogy megértsd amit írtam. De ettől még igaz, egy fidesz szavazónak persze nehéz beismerni ha a rajongott vezető és beosztottjai baromságokat hordanak össze. Éppen ezért itt inkább te mentél le kutyába és nem én. Én csak azt idéztem Rétváritól, hogy anno 2010 előtt " rokkant nyugdíjba menekültek a magyarok", ehhez tettem hozzá, hogy most meg nyugatra és ez igaz Rétvári kijelentésével szemben.

Az pedig sajnos tény, hogy a magyar gyerekek közül m inden hatodik már nyugaton születik, legjobb esetben kettős állampolgárként. Őket a létszámból le lehet írni, majd hazajönnek nyaranta két hétre turistaként. Vagy a nagymama temetésére....
Na erre írtam, hogy Rétvári Pópának inkább ezzel kellene foglalkozni, és azzal, hogy a kisebbséget ne segélyen tartsuk, de ezzel szerintem te is egyetértesz, mert erre nem reagáltál semmit, mondjuk nincs is mit.
Rétvári pedig egy közönséges uszító hazudozó, annyi köze van a kereszténységhez, mint lócitromnak a "C" vitaminhoz. Vádaskodik mindenféle bizonyíték nélkül.
Ez van, dolgozd fel, az igazság néha kellemetlen.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2019.04.10 14:57

@Darabont1453: "Mondjuk az illetékes nyomozóhatóságnál ( rendőrség, ügyészség) feljelentést lehet tenni hivatali visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt."
Ebben egyetértünk. Most már csak azt kéne kitalálnod, hogy mi alapján.
A válasz: kisujjból kiszopva,
B válasz: felülvizsgálattal...

...és én a te beírásodra válaszoltam hiszen te írtad: "Ma már nem rokkant nyugdíjba menekülnek az emberek, hanem nyugatra."
Ha Rétváritól idézted, mea culpa!

...azért kissé túlzásba viszed a szalmabáb-érvelést:
először rokinyugdíj helyett nyugatra menekülnek nálad az emberek, aztán meg gyerekeket gyártanak ott, miközben az alapvetésed teljesen más volt.
Azért nem kell ennyire lemenned kutyába, hogy ha a másik nem tapsol annak, ha pénzért bárkit rokkantosítanak, az = annak tapsol (mintegy kizárásos alapon!;)), hogy kint születnek gyerekek...;))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.04.10 14:37

@konrada: " Szerinted hogyan lehet megállapítani azt, hogy valaki megvásárolta egy laza rendszerben, vagy tényleg jogosult?"

Mondjuk az illetékes nyomozóhatóságnál ( rendőrség, ügyészség) feljelentést lehet tenni hivatali visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt. Igazságügyi orvosszakértő pedig megállapítja, hogy a rokkantosítást végző orvos visszaélést követett el. Ennyi a varázslat.
Persze vádaskodni egyszerűbb főleg 2/3-al bizonyítani sem kell semmit csak kijelenteni.

" ...és döntsd már el:
A válasz: "Ma már nem rokkant nyugdíjba menekülnek az emberek, hanem nyugatra."
B válasz: "aki nyugatra menekült azt nem kellett eddig sem a te adódból eltartani, mert az dolgozott itthon is"
Melyik a te véleményed, mert amíg önmagaddal vitázol, addig én kívülállóként tán nem akarnék közétek állni!;))"

Ácsi ! Én nem állítottam azt, hogy az emberek rokkant nyugdíjba menekültek. Rétvári állította a szoci képviselőnek írt válaszában. Én azt állítom, hogy 600.000 magyar elmenekült innen és 1 millió cigányt segélyen tartunk el, miközben infarktusos és végtaghiányos embereket csesztetünk, mert Rétvári Szentatya szerint csalók. Mer hát ő ért hozzá ?

" ...ha meg arra akarsz célozni, hogy 3%-os munkanélküliség mellett inkább ki megy most nyugatra dolgozni, mert nem tudja már olyan egyszerűen bevásárolni magát rokiba, akkor viszont a válaszom továbbra is áll: ha olyan mértékben munkaképes, hogy képes azzal elhelyezkedni egy új környezetben és bevállalni olyan munkát, ami a magyarországi gyakorlatával lehetséges, akkor inkább kint dolgozzon, mint itt vegye fel a rokinyugit... "

Megjegyzem a magyar gyerekek közül minden hatodik külföldön születik, ennek annyira nem kellene tapsolni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html