Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rokkantnyugdíjakat felülvizsgáló törvény 2012-es bevezetése és az Alkotmánybíróság (Ab) múlt heti döntése között, amely megsemmisítette a jogszabályt, havonta nagyjából ötmilliárd forinttal károsította meg a kormány a megváltozott munkaképességűeket - írja a Népszava.

A rokkantsági ellátás drasztikus csökkenését eredményező szabály 200 ezer valamilyen fogyatékkal élőt érintett. Így átlagosan havi húszezer forinttal csökkent a járandóságuk. Hegedüs Lajos ügyvéd, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) korábbi vezetője jutott ilyen összesítésekre számításai nyomán.

Szerinte a megváltozott munkaképességűek nyolcvan százalékát érintette az átminősítés, melynek hatására a 2011-es átlagosan 72 ezer forintos ellátás 2014-re 52 ezerre csökkent. Voltak, akik ezért nem tudták tovább fizetni a törlesztő-részletüket, s így az utcára kerültek, mások, hogy ezt elkerüljék, öngyilkosok lettek.

Csak mert a jogszabály szerinti rokkantsági felülvizsgálatok azt mutatták, hogy a világtrenddel ellentétben Magyarországon a kora előrehaladtával mindenkinek javul az egészségi és fizikai állapota.