Felmérték a romák egészségét, íme, az eredmények

A romák egészségére speciális veszélyeztetettséget jelent a zsíranyagcsere-zavarok sokkal gyakoribb előfordulása, a fokozott diabéteszhajlam, a fehérjeszegény, állati eredetű zsírokban gazdag táplálkozás - állapította meg a Debreceni Egyetem kutatása, amely egyedülálló, komplex adatbázist készített a magyar, azon belül az észak-kelet-magyarországi roma lakosság egészségi állapotáról, az azt befolyásoló tényezőkről. Az eredményeket a medicalonline.hu idézi.
Szepesi Anita, 2019. február 13. szerda, 08:44
Fotó: Shutterstock

A kutatásban részt vevő hat munkacsoport a Népegészségügyi Kar irányításával egy négyéves pályázati program keretében azonosítja a legnagyobb súlyú népbetegségekre - a szív- és érrendszeri-, bizonyos daganatos, valamint a cukorbetegségre - hajlamosító állapotokat, kockázati tényezőket, illetve népegészségügyi cselekvési tervet határoznak meg mérséklésükre.

A reprezentatív kérdőíves, valamint fizikális és laboratóriumi vizsgálatokon alapuló felmérés nyomán két és fél év alatt összeállt egy már több mint 420 ezer adatot tartalmazó egyedülálló adatbázis a magyar és roma lakosok társadalmi-gazdasági-demográfiai státuszáról, egészségi állapotáról, laboratóriumi paramétereiről, életmódjáról, táplálkozási szokásairól, fizikai aktivitásáról, gyógyszerhasználatáról, valamint egészséggel és betegségekkel kapcsolatos ismereteiről - idézi a kutatást vezető Ádány Róza professzort, a Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi tanárát a szakportál.

Az eredmények azt mutatják,  mind a magyar, mind a roma populációban nagy gyakorisággal fordulnak elő szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségekre hajlamosító kockázati tényezők (elhízás, magas vérnyomás, emelkedett éhgyomori vércukor szint és/vagy cukorbetegség, emelkedett triglicerid szint, csökkent HDL-koleszterin szint). A romák körében speciális veszélyeztetettséget jelent, hogy a zsíranyagcsere-zavarok sokkal nagyobb arányban fordulnak elő, fokozott a hajlam diabéteszre, a táplálkozásuk fehérjeszegény, ugyanakkor állati eredetű zsírokban gazdag, a telítetlen zsírok aránya alacsony, a szénhidrát és cukorfogyasztás pedig magas. Az egyedülálló, összefüggés-vizsgálatokra is lehetőséget adó adatbázist a későbbiekben genomikai és lipidomikai adatokkal is bővítik.

A kutatás kiterjed a daganatos megbetegedések terjedésére, a hátrányos helyzetű lakosság mentális egészségének és egészségműveltségének felmérésére is.

A roma lakosok bevonásával készülő kutatás módszertana áttörés a népegészségügyben. Az újfajta módszert más országok is adoptálni tudják, Kanadában például az indián népcsoportokra irányuló vizsgálatokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.02.13 12:59

A megállapításokkal egyet lehet érteni. A királyuk, Őfelsége V.iktor sem néz ki valami egészségesen.
Olyan a testalkata mint a teleszart búvárruha, a tetején egy hájas malacfejjel.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.02.13 10:42

Tehát ilyen felmérés készülhet, de a romák által elkövetett bűncselekményekről nem készülhet. Érdekes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html