Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Erdélystat készített egy összefoglaló elemzést a romániai, ezen belül az erdélyi lakások infrastrukturális ellátottságáról. A 2011-es népszámlálása adatokat alapul véve azt írják, hogy a közel 7,5 millió romániai lakás 67 százaléka volt ellátva vezetékes vízzel és 65 százaléka szennyvízelvezetéssel - foglalta össze a Transindex.

A fürdőszobával rendelkező lakások aránya országos szinten 62 százalék, a konyhával rendelkező lakásoké pedig 85 százalék. Az ország különböző régióiban a lakás-infrastruktúra fejlettsége viszont jelentős eltéréseket mutat. Miközben régiótól függetlenül a városi lakások nagy többségének van hozzáférése a víz- és szennyvízhálózathoz, addig Erdélyben minden második, Moldvában viszont csak minden negyedik falusi lakásban van vezetékes víz és ennél is kevesebb lakásban szennyvízelvezetés. Ezek az arányok a lakások fürdőszobával való felszereltségében is visszaköszönnek.

A vezetékes vízzel és szennyvízelvezetéssel ellátottság tekintetében az erdélyi régiók közül Dél-Erdély és Bánság a legfejlettebb 80 százalék körüli aránnyal, és Partium a legkevésbé fejlett. Székelyföld a 73 százalékos vezetékes víz és 70 százalékos szennyvízelvezetés ellátottsággal ugyancsak az országos átlag fölött van. Az erdélyi megyék közül egyedül Szilágy megye nem éri el az országos átlagot. Itt a lakások 61 százalékának van hozzáférése az említett szolgáltatásokhoz.

Az Eurostat szerint tehát 2011-ben a romániai lakosok 36,8 százalékának nem volt a lakóhelyén fürdő vagy zuhanyzó, Bulgária esetében ez az arány 15,4 százalék volt, míg Lettország esetében, amely a második leggyengébben teljesítő tagállam volt akkor, 19,4 százalék volt az arány. A 2017-es adatok szerint az ország lakosságának 27,8 százaléknak otthonában nincs fürdő. A lakáson belüli vízöblítéses vécék esetében is elkeserítő a lemaradottság. 2017-ben a lakosság 29,7 százalékának nem volt saját használatú benti vécéje, míg a második legrosszabb mutatója ebben a tekintetben Bulgáriának volt 16,7 százalékkal - írta a Transindex.