Romeltakarítás vár Orbánra vagy Gyurcsányra

Külföldi elemzések szerint komoly romeltakarítás vár az új kormányra: az államháztartás hiányát mielőbb csökkenteni kell, de egész embert kíván a versenyképesség romlásának megállítása is.
NAPI Online, 2006. április 11. kedd, 08:21
Fotó:

Mindkét aspiráns nagyvonalú költekezést ígért a választási küzdelemben, ám akármelyikük is alakít majd kormányt, azonnal meg kell kezdenie a szocialisták által létrehozott fiskális zűrzavar rendbetételét - értékel a Financial Times a Világgazdaság lapszemléje szerint. Négyszemközt mindkét nagy párt politikusai, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is elismerik, hogy rövid távon megszorításokra, hosszú távon pedig reformokra van szükség. A költségvetési deficit a magas folyómérleg-hiánnyal és a romló nemzetközi beruházási klímával együtt oda vezetett, hogy a forint árfolyama az utóbbi hetekben jelentős mértékben ingadozott a nagy valutákkal szemben. A felmérések szerint a lakosság kétharmada számít arra, hogy a választások után költségvetési kiigazításra kerül sor. A Le Monde hasonlóan látja: a győztesnek szembe kell néznie a GDP 6,1 százalékára rúgó deficittel, amely veszélyezteti az euró 2010-re tervezett átvételét. A magyar államháztartás hiánya kicsúszott a kormány ellenőrzése alól, az ország versenyképessége csökken; az egykori magyar gazdasági boom kifulladóban van. Akárki is kerül a miniszterelnöki székbe, mindenek előtt a nehéz gazdasági helyzettel kell megküzdenie - írja a Der Standard.

A választások legváratlanabb fejleményének az MDF parlamentbe kerülését tartják a külföldi szakértők, sőt, királycsinálónak is tartják a kis jobbközép formációt.
Bloomberg: Mindkét nagy párt költekezést ígért a választási küzdelem során, így nagyon erőteljes gazdasági növekedés nélkül aligha javul majd Magyarország fiskális helyzete. Szakértők egybehangzó véleménye szerint a magyar kormány az elmúlt négy év után az idén sem tudja betartani a deficit-előirányzatot. Magyarországnak szeptember 1-jéig kell a felülvizsgált deficitcsökkentési tervet az EU elé terjesztenie. A piacok türelme azonban nem biztos, hogy kitart addig; Michael Ganske, a Deka Investment GmbH frankfurti elemzője szerint ha Budapest nem dolgoz ki sürgősen szerkezeti reformokra vonatkozó tervet, akkor az országnak hitelminősítése romlásával kell szembenéznie. Az euró bevezetését a legtöbb szakértő csak 2014-re várja.

HOZZÁSZÓLÁSOK