Romlik a nyugdíjasok helyzete januártól

Kedvezőtlenebbé válnak az idősek ellátásának feltételei januártól. A házi gondozás területén drasztikus változásokra számíthatnak a rászorulók és családtagjaik, emellett szigorodnak a szülőtartás feltételei is.
Napi.hu, 2017. január 2. hétfő, 08:54
Fotó: MTI/EPA

Egy még december közepén elfogadott törvénycsomag alapján szigorodnak a rászoruló idősek házi ellátásának feltételei - derül ki a Magyar Nemzet beszámolójából. A házi ellátás keretében mindennapi tevékenységeikhez, a mosodáshoz, a takarításhoz, a vásárláshoz, a  csekkek feladásához stb. kaphatnak segítséget a nyugdíjasok.

Eddig napi egy és négy óra közti ellátásra lehetett jogosultságot szerezni, januártól azonban törlik a szerződésekből, hogy kinek, hány órára van szüksége. Ezzel a legsúlyosabb állapotban lévők járhatnak a legrosszabbul, mert mostantól csak annyit rögzítenek a szerződésükben, hogy kapnak ellátását. Azt nem, hogy milyen időtartamút. Így egy gondozóra a korábbinál több beteget oszthatnak ki a szolgáltatók.

Miközben a ingyenes vagy pár száz forintért járó ellátást szűkítik, pénzért gyakorlatilag állapottól függően igénybe lehet majd venni az önkormányzatok idősgondozási szolgáltatását. Aki megfizeti a szolgáltatást, annál nem nézik majd, hogy állapota indokolja-e a segítséget.

Ezzel egyidejűleg szigorodnak a szülőtartás feltételei is. Eddig csak a szülő perelhette be a gyerekét, ha úgy látta, hogy nem gondoskodik róla, pedig megtehetné, januártól azonban már az a magánszemély vagy intézmény is a törvény citálhatja a gyerekeket, akik helyettük gondoskodik a szüleikről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2017.01.05 20:31

@POTUS: BORBARÁT !!!!
Végtelen Hülyének kell lenned ha ekkora baromságokat firkálsz, naponta bizonyítod.
Változatlanul az a véleményem,hogy az EGOISTA SZARALAK aki a jelenlegi jövedelmi arányokkal egyetért, Az egykulcsos adóval a 2011-ben a bruttó 228 000 ft és az azalatt keresők nettóját csökkentették úgy hogy okoztak vele évi 500 milliárd ft adóhiányt,. A nyugdíjak aránytalanságát Orbán jól látta 2009 -őszén amikor azt mondta ""VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ"""Azonnal 20 %-ot csökkent a népszerüsége.
A nyugdíj megállapításhoz leírok egy 2002-es és egy 2014 es nyugdíj megállapítást úgy hogy még TE is mint analfabéta megértsd,Az a nyugdíjas aki 45 év munkaviszonnyal havi 1 000 000 ft valorizált/felszorzott/ jövedelemmel ment nyugdíjba annak a havi nyugdíja 799 300 ft volt . Az a nyugdíjas aki azonos feltételekkel ment nyugdíjba 2002-ben a megállapított nyugdíja 268 600 ft volt az emelésekkel 2016 ra ami 205 % volt az EMELT nyugdíja 550 630 ft. Teháta 2016 os nyugdíj 45 % al több .Aki erre az aránytalanságra azt mondja hogy az így helyes az HÚGYAGYÚ és EGOISTA aki az utóbbi években ment nyugdíjba,
TE SENKIHÁZI , becsületesen ledolgoztam 45 évet , amikor neked kellett az elmegyögyászt biztosítani akkor 35-40 % közötti jövedelem adót fizettem .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2017.01.05 18:05

@POTUS: " nem emlékszem hogy akár a kormányválasztásba, akár a dolgozók adózásába bele próbáltam volna ugatni.."

Lehetnél kicsit tárgyilagosabb....Diákként most is csak akkor dumálhat bele valaki a választások rendjébe, ha már elmúlt 18 éves és szavazati jogát nem korlátozták sajnálatos fejlemények okán.

A nyugger - magam is az vagyok - az már más fejezet. Egyenlőre minden pártnak a legstabilabb választói rétege. , Hogy ez jól van e így már vitatható.
Az a párt amelyik bármely privilégiumhoz hozzá kíván nyúlni eleve bukásra van ítélve. Mondok egy példát... Felmerült egy szerintem jó ötlet. A 65 éven felüli magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok kapjanak egy arcképes nyugdíjas igazolványt, és csakis ennek a birtokában lehessen 90%-os kedvezménnyel utazni. Az illetékes elvtárs csak ennyit mondott:" nem leszek olyan hülye, hogy a biztos bukást jelentő dolog szószólója legyek"

Milyen előnyökkel járna? Pl pontosan lehetne tudni, hogy hányan veszik igénybe a közlekedést, és a cégek nem sima bemondásra fejnék az adófizetőket. Továbbá biztosítható lenne, hogy az EU jóval magasabb színvonalon élő nyugdíjasai ne utazhassanak ingyen egy olyan országban, melyikért semmilyen anyagi áldozatot nem hoztak.

( tudom, hogy a probléma megoldása reménytelen:))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.01.05 17:12

@zebu: Nem a nyugdíjukat irigylem, sosem írtam ilyet, de mikor maffiakormányt kizárólag az ingyenélő nyuggerek választanak nekünk, tetejébe még a DOLGOZÓ emberek adózásába is beleugatnának, mint a félnótás @megfigyelt TATA, nos, akkor az emberben felmegy a pumpa. Mikor én gyerekként, diákként eltartott voltam, nem emlékszem hogy akár a kormányválasztásba, akár a dolgozók adózásába bele próbáltam volna ugatni, nyugger barátom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2017.01.05 17:11

@zebu: Sajnos kevés ember látja ÖNHÖZ hasonlóan a szomorú tényeket. Vannak itt HUGYAGYÚ hozzászólók akinek nagyon tetszik az,hogy 2 millió feletti ember szenved elviselhetetlen körűlmények között. Az teljesen HÜLYE aki úgy érzi ,hogy a jelenlegi adórendszer-nyugdíj rendszer nem befolyásolja az elviselhetetlen szegénységet. Szerencsére sem én sem a családom nem tartozik közéjük de az nem jelenti azt hogy nekem HÜLYÉNEK kell lennem mint egyes EGOISTÁNAK.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2017.01.05 17:03

@laci_52: ÖCSKÖS én nem tartozom azon HÜLYÉK közé akik nem ismerik a nyugdíjasok helyzetét és nem tartozom az EGOISTA BARMOK közé akit nem zavar a szegények sorsa. A hosszú munkaviszony alatt tisztán láttam-látom az igazságtalanságot és tisztába vagyok azzal,hogy a szegények jelentős része önhibáján kívül került a megalázó helyzetbe. Azzal is tisztába vagyok ,hpogy lehetne sokkal normálisabb jövedelem elosztás és befizetés arányos nyugdíj rendszer és akkor sokkal elviselhetőbb lenne szegényebb lakosság élete.
EGOISTA SZARHÁZIAK azok akik egyetértenek a vérlázító igazságtalansággal amit a BAROM politikusok hoztak létre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html