Romló magyar kilátásokra számít London

Meredeken rontották hétfőn a jövő évre szóló euróövezeti - és ezzel összefüggésben közép-európai, benne magyarországi - növekedési előrejelzéseiket londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint 2012-ben nem zárható ki átmeneti recesszió a valutaunióban, a magyar gazdaságban pedig legföljebb fél százalékos növekedés várható.
MTI-Eco, 2011. október 31. hétfő, 17:15
Fotó: Napi.hu

A UBS bankcsoport londoni befektetési elemzőrészlegének hétfőn összeállított átfogó prognózisa szerint a ház az általa eddig várt 1,0 százalék helyett most már csak 0,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít a jövő év egészére az euróövezetben, az átlagon belül Németországban pedig 0,8 százalékos GDP-pluszt jósol.

A cég nem számol ugyan "totális" pénzügyi válsággal Európában, de arra számít, hogy a valutauniós adósságválság miatt a következő időszakban újabb, "mérsékelt" hitelválság alakul ki az euróövezetben, és ez - valamint a jelentős költségvetési megszorítások és az adósságátrendezések - "a recesszió felé húzzák" 2012-ben az euróövezetet.

Emiatt a UBS londoni közgazdászai erősen rontották a közép-európai felzárkózó gazdaságokra szóló prognózisukat is. Magyarországon jövőre az eddig jósolt 1,5 százalék helyett most már csak 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek, Csehország esetében 1,6 százalékról 1,0 százalékra, Lengyelországban 3,3 százalékról 2,9 százalékra vették vissza jövő évi növekedési előrejelzésüket.

Föllendülés csak 2013-ban

A ház 2013-ra valamelyes élénkülést vár: londoni elemzőinek prognózisa szerint abban az évben az euróövezeti növekedés eléri az 1,0 százalékot, a német ütem pedig az 1,6 százalékot.

A UBS szerint 2013-ban Magyarországon 1,5 százalékos, Csehországban 1,8 százalékos, Lengyelországban 3,4 százalékkal nő a gazdasági teljesítmény.

Az utóbbi napokban más nagy londoni házak is jelentősen csökkentették a közép-kelet-európai térségre és Magyarországra adott növekedési előrejelzéseiket az euróövezeti adósságválság várható negatív hatásai miatt, és van olyan prognózis a Cityben, amely a magyar gazdaságban recessziót valószínűsít 2012-re.

Ez utóbbi jóslat a Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház - minap összeállított, 2012-re szóló térségi GDP-becslésében szerepel. A ház szerint a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság növekedési kilátásai az utóbbi időben "rosszról még rosszabbra" fordultak, és ennek legújabb bizonyítéka a minap közzétett előzetes októberi euróövezeti beszerzési menedzserindex (PMI), amely a valutauniós gazdasági aktivitás további esését jelezte. Tekintettel az erőteljes beszállítói kapcsolatokra, valószínűnek tűnik, hogy a közép-európai hármak feldolgozóipara "követi a recesszióba" az euróövezeti gyáripart - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

Visszaesés is jöhet

Mindent egybevetve a Capital Economics londoni közgazdászai 2012-ben Lengyelországban 1,5 százalékos, Csehországban 0,7 százalék növekedést várnak, Magyarországon ellenben - a csökkenő külső kereslet és a feszesebbé váló hazai költségvetési politika együttes hatásaként - 0,5 százalékos visszaesést valószínűsítenek jövőre.

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai minap kiadott, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar gazdaságban az általuk eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére. A ház londoni elemzői szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai ugyancsak minap ismertetett, frissített térségi előrejelzésükben közölték: most már "enyhe" recessziót jósolnak az euróövezetben, és várakozásuk szerint a valutauniós gazdaság teljesítményének visszaesése még az idén elkezdődik. Ennek alapján a cég londoni szakértői a 2012 egészére szóló magyar GDP-növekedési becslésüket megfelezték: a korábbi előrejelzésükben szereplő 2,2 százalék helyett most már csak 1,1 százalékos növekedést várnak jövőre a magyar gazdaságban.

A régió átalakulásának finanszírozására húsz éve létrehozott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap kiadott legfrissebb átfogó előrejelzése a közép-európai és balti országcsoport egészében most 1,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít jövőre, éppen a felét a bank eggyel korábbi, júliusi negyedéves prognózisában szereplő 3,4 százalékos jövő évi előrejelzésnek.

Magyarországnak az új EBRD-jelentés a jövő évre 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósol az előző előrejelzésben szereplő 2,8 százalék helyett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aleva, 2011.11.02 08:03

@oldwiseman: Nem foglalkozom a politikával, csak a gazdasággal. Ezért van az, hogy a dolgokról egyéni véleményem van. Politikai ambícióim sincsenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.11.01 22:42

@aleva: Persze, hogy odafigyelnek, sőt mitöbb megpróbálják lecheckolni az "okoskodókat", az észosztókat, ugyanis pont a fidesz az, amelyik naggygyon nem kamálja az ellenvéleményt, a kritikát! Én már csak tudom, hisz '97és '03 közt tagja voltam ennek a díszes társaságnak, ahol mivel már akkor is nagy volt a pofám, ezért egy 20. helyjel bírtak megkínálni a XXII. kerületben a 2002-es önkormi választáson. Sajnos, még mindig nincs akor a gáz (szerintük), hogy visszavegyenek a kertkapun sem beférő pofájukból és "leereszkedjenek" a plebs közé, azt meg, hogy náluknál értelmesebb honfitársaktól esetleges kritikát és egyben alternatív javaslatokat fogadjanak el, na ez a sci-fi non plus ultrája... Ez van, minden nép olyan politikusi "elitet" érdemel, amilyen ő maga, ja, hogy sokan nem szavaztunk rájuk, nos ez senkit nem érdekel, hisz állítólag 68% viszont igen, ezért a maradéknak kuss mindörökké, ÁMEN!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2011.11.01 15:33

@oldwiseman: Így igaz :-(
Ha valaki még nem olvasta volna kifejtve:

http://www.kibulizottorszag.net/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.11.01 15:15

Nem gondolom, hogy a megfelelő stílusban előadott pozitív észrevételekre ne figyelnének oda. Szerintem, amit mi pl. itt írunk, ők is olvassák. Úgy hogy csak rajta. Építőjelleggel, és a sértegetések mellőzésével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

barca, 2011.11.01 12:43

@oldwiseman: Osszes partnak koszond bolcs oreg ember, mert itt sekit soha nem erdekelt semmi csak a sajat zsebuk ez teny! Kulonben midegyik part kommunista , nevetol fuggetlenul szoval komcsi szidja a masik komcsit meg a harmadikat ! Nevetseges! Demokratikus ember dolgozik es mem politizal, a politikus meg komcsi es nem dolgozik soha!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html