Romlott az üzleti környezet

Az GKI Gazdaságkutató Zrt. a Microsoft Magyarország Kft. támogatásával elkészített üzleti környezeti indexe (ÜX) 2007 második negyedévében 40,6 pontra - a tavalyi harmadik negyedév szintjére - esett vissza az első negyedévi 56,1 pontról.
NAPI Online, 2007. szeptember 11. kedd, 14:10
Fotó:

Az üzleti környezet nagyobb bizonytalansága és az üzleti infrastruktúra romlása, elsősorban a személygépkocsi eladások jelentős csökkenése áll az üzleti környezeti index visszaesése mögött - idézi Vértes Andrást, a GKI Zrt. elnökét az MTI. Az állami magatartás kiszámíthatóságának megítélése is némileg romlott az előző negyedévhez képest - tette hozzá.

A GKI által megkérdezett 1200 vállalkozás közül a kis és közepesek körében emelkedett 2001-2006 átlagához képest az üzleti környezet nagyobb bizonytalansága illetve romlott az állami magatartás kiszámíthatósága, a nagyvállalatok körében éppen fordítva, ami azt mutatja hogy a megszorító lépések elsősorban a kkv-szektor terheit növelték és az alkalmazkodási folyamat ott még nem zárult le - magyarázta Vértes András.

Az index 50 alatti értéke a gazdasági élet szereplőinek pesszimista, az 50 feletti érték az optimista várakozásokat jelzi - tette hozzá.

Vértes András ismertette a GKI-Microsoft most elkészült 2007. első negyedévi versenyképességi indexét (VEX), amely azt mutatja, hogy az előző negyedévhez képest Lengyelországban, Szlovéniában és Szlovákiában számottevő, Csehországban, Ausztriában és Magyarországon kismértékű javulás következett be, míg a román mutató romlott.

A 2000-es bázison készült mutató 2007 első negyedévében a legmagasabb értéket, 145 pont felett, Romániánál jelzett, a második helyen 135 pontot meghaladó értékkel Szlovákia áll, a harmadik-negyedik helyet pedig holtversenyben, 128 ponttal Magyarország és Szlovénia foglalja el, mögöttünk helyezkedik sorrendben Lengyelország és Csehország, valamint Ausztria.

HOZZÁSZÓLÁSOK