Roppant kínos helyzetbe hozhatják Orbánt saját párttársai

Olyan döntés születhet a parlamentben a kistelepülések polgármestereinek fizetéséről, amely szembe állíthatja a kormánypárti frakciót Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ráadásul világossá válhat, hogy a problémát az ellenzék javaslatának elfogadásával, Orbán ellenére sikerült megoldani.
Napi.hu, 2015. december 2. szerda, 10:07
Fotó: Napi.hu

Az előző Fidesz-kormány az "olcsóbb" állam jelszavával 2014 őszétől csökkentette a kistelepülések polgármestereinek fizetését. Az indok az volt, hogy sok önkormányzati feladat az államhoz került, ezért kevesebb lett a helyi vezetők munkája. A lefaragás azonban olyan durvára sikerült - van ahol elérte az 57 százalékot -, hogy az érintett polgármesterek egy része nagyon rossz anyagi helyzetbe került - kezdi helyzetelemzését a Policy Agenda kutatóintézet.

A rossz döntés nagyjából 2100 települést érint. Az 500 fő alatti települések első emberei a korábbi havi bruttó 270-347 ezer forint helyett kevesebb mint 150 ezer forintra számíthatnak. Az 500-1000 fő közöttiek esetén az előbbi sávból kicsit bruttó 300 ezer alá vitték le a fizetést, az 1000 és 1500 közöttiek esetén pedig 328-425 ezerről szintén kissé 300 ezer alá esett a bér.

Lázadó frakció?

A tarthatatlan helyzetet látva az önkormányzati választások után az LMP felvetette a parlamentben, hogy rendezni kellene a helyzetet, ám Orbán Viktor miniszterelnök kategorikusan visszautasította ezt a lehetőséget. Arra hivatkozott, hogy ha a választások után felemelnék a kistelepülések polgármestereinek fizetését, az kiváltaná azt a gyanút, hogy előre jól megfontolt szándékkal átverték a választókat. Ezért a kormány nem fogja támogatni azt az indítványt, amely meg akarja változtatni a 2012 decemberében elfogadott rendszert, ideértve annak bérezési fejezetét is.

Ugyanakkor a Fidesz frakción belül is elégedetlenséget szül a kialakult helyzet. A 2010 után bevezetett új önkormányzati szabályozásnak sok a "gyermekbetegsége". Például miközben megnyirbálták az önkormányzatok lehetőségeit, a szociális rendszer módosításával még több olyan felelősséget kaptak a nyakukba, amelynek pénz híján nem tudnak megfelelni. Emellett a közmunka szabályozásával sok konfliktust telepítettek a települési vezetőkre, ami komoly elégedetlenséget szült a körükben a kormánnyal szemben.

A Policy Agenda szakértői részen erre vezetik vissza, hogy például a tapolcai időközi választásokon a falvakban sem tudta megállítani a kormánypárt a Jobbik előretörését.

Megoldási javaslatok

A helyzetre adott első megoldási javaslat az önkormányzati törvény módosításával lehetővé tenné, hogy az 1500 fő alatti települések polgármesterei a közmunka szervezéséért, "a közfoglalkoztatottak számához igazodva" plusz pénzt kapjanak. Az elképzelés elfogadásához a szavazáson a jelen lévő képviselők kétharmadának támogatása kellene - a javaslatról azonban június óta nem szavaztak.

Bár a kormánypárt nem vetette el ezt a lehetőséget, az ellenzék számára elfogadhatatlan, hiszen megszavazása esetén 2100 polgármester fizetése a kormánypárttól függene. A közfoglalkoztatottak számát ugyanis a kormány, illetve hivatali szabják meg. Ha viszont az ellenzéki képviselők egy szavazáson nem támogatnák a javaslatot, akkor a Fidesz rájuk mutogathatna, mondván: volt megoldási lehetőség, de hiányzott az elfogadásához szükséges kétharmados többség.

Szintén a kormánypártok oldaláról érkezett az az alternatív megoldási lehetőség, amely szerint lehet emelni az 1500 fő alatti települések vezetőinek fizetését, de csak a helyi bevételekből. Ez lehetetlen helyzetbe hozná a polgármestereket, hiszen ugyanabból a pénzből kaphatnának fizetésemelést, amelyből a szociális segélyeket is fizetik. Az ellenzéki képviselők erre olyan beadványokkal reagáltak, amelyek az állami költségvetésből fedezné a polgármesterek fizetésemelését.

Csapdában a kormánypártok

Így a Policy Agenda szerint most a kormánypártok kerültek csapdába, mivel két olyan lehetőség van az asztalon, amelyek egyike sem jó megoldás az ő nézőpontjukból:

1. Az eredeti javaslatot próbálnák elfogadtatni, amelyhez valószínűleg nem lenne meg a kétharmad. Ekkor azt mondhatnák, hogy rajtuk nem múlott, az ellenzék feküdt keresztbe a megoldásnak. A kistelepülések vezetői azonban látnák, hogy a kormánypárti szándék érvényesülése rosszabb helyzetet teremtett volna a jelenlegi állapotnál.

2. A kétharmados többség elérése érdekében megteremthetnék a kompromisszumot a kormánypárti frakción belül és az ellenzékkel is. Így lehetne emelés, de ezt a költségvetés fizetné. Ezzel a megoldással azonban kénytelen-kelletlen homlok egyenest szembe mennének azzal, amit saját miniszterelnökük mondott egy évvel ezelőtt, azaz félresöpörnék a fizetéseket csökkentő korábbi törvényt. Ráadásul nem kerülhetnék el azt a látszatot, hogy az ellenzék kényszerítette ki a jó megoldást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2015.12.02 15:25

@acdc:

ezt akkor így mondhatod az összes közszolgának is (a kormánytagokat is beleértve)
végül is minek a fizetés, igazad van
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pisces85, 2015.12.02 15:13

Polgármesternek ne jelöltesse magát, akinek nincs egzisztenciája! Ez nem nyugdíjas munkahely, vajh mit tett le az asztalra egy kis községben, aki ebből akar megélni? Nagyobb falvakban is azt látom, ott van rendbe minden a szűkös forrásokhoz képest, ahol társadalmi munkában, tiszteletdíját a köz javára felajánló, már több éve megválasztott polgármesterek vannak! Lehet hörögni, de ez az igazság!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2015.12.02 12:38

Hát elvtársak, ha kevés a lóvé akkor húzzatok el dolgozni valahova!
A semmiért ez is kurva sok pénz, van elég kolonc így is.
Aki a településéért akar tenni az nem a magas fizetés miatt megy polgármesternek,
ezek ingyenélő pártkatonák egytől-egyig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html