Évek óta folyik a találgatás a magyar közgazdászok, kutatók között, hogy az EU más országaiba kivándorolt magyarok milyen összegeket küldenek haza - írja a zoom.hu. Egyes becslések szerint ez éves szinten elérheti a 2-3 milliárd eurót is, vagyis az ezer milliárd forintot.

A sötétben tapogatózás háttere, hogy sem az MNB, sem a KSH nem rendelkezett eddig mérhető adatokkal. A mostanáig megjelent publikációk különböző becslésekre szorítkoztak - ezen bizonytalan számok alapján készült az ország fizetési mérlege.

Ezt megelégelve Magyar Nemzeti Bank (MNB) kutatást indított, amelynek első eredményeit most publikálták a Hitelintézeti Szemlében. A 2017-ben készített reprezentatív felmérés szerint a négymillió magyarországi háztartásból mindössze 67 548-ba érkeztek hazautalások. A vizsgálat a korábbi több száz, sőt ezermilliárd forintos becsléssel szemben mindössze 38 milliárd forintnyi hazautalást tudott beazonosítani.

Eközben a fizetési mérlegben 1260 milliárd forintos hazautalást könyveltek el - igaz, azt eddig is tudtuk, hogy ez a pénz nem a ténylegesen hazautalt összeget, hanem a külföldön dolgozó magyarok nettó jövedelmeit takarja.

Másik magyarázat a két adat közötti szakadékra, hogy a válaszadók a kérdőíves felmérés során nem adták ki érzékeny pénzügyi adataikat. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy semmivel sem látjuk tisztábban a külföldön tartózkodó pénzküldési szokásait, legalábbis, ami a makrószámokat illeti.

Ha komolyan vennénk a most publikált felmérést, akkor a MNB által készített fizetési mérleget alapjaiban kell megkérdőjelezni, miután a külföldiek hazautalásai között elkönyvelt ezer milliárd forint teljesen légből kapottnak tűnik.

A fotó forrása: Katona Vanda/Napi