Sargentini-jelentés: mégsem állnak Magyarország mellé a bolgárok

A bolgár kormány még nem döntött arról, hogyan szavazzon, ha esetleg napirendre került az Európai Tanácsban Magyarország elmarasztalása a jogállamiság megsértése miatt.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 20. csütörtök, 12:37
Fotó: Pixabay

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerint kormánya nem döntött arról, megvétózná-e, ha az Európai Tanács a jogállamiság megsértése miatt szankciókról szavazna Magyarország ellen - adta hírül a 444. Egyik helyettese szerdán ezt állította, ám eszerint tévesen.

A kormányfő elmondása szerint a magyar ügyet egy nem hivatalos kormányülésen vitatták meg, olyanon, ahol nem hozhatnak kötelező érvényű döntéseket. Hivatalos közlemény sem született a határozatról. Addig nem döntenek, amíg a szavazás nem kerül hivatalosan napirendre.

Elmondta, hogy ő is lát problémákat a magyar jogállamiság helyzetében, például ellenzi az egyetemek elleni fellépést (itt a lex CEU-ra utalt), illetve a menekültekkel szembeni embertelen bánásmódot.

Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes csak sajtónyilatkozatot tett. Szerinte egyébként az unós alapszerződés hetes cikkelyének élesítése a Varsói Szerződés 1968-as csehszlovákiai bevonulásához hasonlít.

Az ellentmondó bolgár nyilatkozatok mögött az ottani kormánykoalíció összetétele áll. Boriszov vezeti a nagyobbik kormánypártot, amely az európai néppárt tagja, ám Karakacsanov, az egyik kisebb, radikális párt vezetője.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.09.20 15:20

Az igazság előbb utóbb utat tör magának, migránsügyben orbánnak igaza van, viszont a demokrácia lábbal tiprásában az EU-nak, merkel bukik a migránsüggyel, orbán meg a demokrácia üggyel, kérdés ki nagyobbat, vélhetőleg a kiskakas
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2018.09.20 15:05

már a zsiványbecsület sem a régi :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html