Rossz hír a gázzal fűtőknek: trükközik a kormány (frissítve)

Trükközhet a fejlesztési minisztérium az Otthon melege program keretében meghirdetett kazáncsere-támogatás pénzével: bár a rendelekézésre álló keret minden bizonnyal elfogyott nem állították le a pályázatot.
Komócsin Sándor, 2017. június 20. kedd, 08:47
Fotó: Napi.hu

Már az indulás napján megindulhatott a roham a kazáncsere-támogatásokért, a kiadott sorszámok alapján több tízezren jelentkeztek, így lényegében az első héten elfogyhatott a programra szánt 3,5 milliárd forint - írja a Magyar Nemzet az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva.

Többen arra számítottak hogy az Otthon melege programot menedzselő fejlesztési tárca - más programokhoz hasonlóan - lezárja a pályázatot, ehelyett a túligénylésről szóló híreket tagadva csak annyit közöltek, hogy 3500 kérelmet adtak be a jelentkezés elején és a pályázok kétmilliárd forint támogatást igényeltek.

A pályázat megnyitása után eltelt két hét, a lehetőséget nem zárták le pedig már második napon biztosan túljelentkezés volt - állítja a napilap. Szakemberek szerint azért tarják nyitva a "lehetőséget", hogy ne érhesse bírálat a kormányt azért, hogy olyan pályázatokat ír ki, amelyek forrása néhány nap alatt kimerül.

A kazáncsereprogramban vissza nem térítendő támogatásra lehetett pályázni új, kondenzációs kazánok beépítésére. A tárca korábbi tájékoztatása szerint átlag félmillió forintot kérnek az emberek az 1,5-2 millió forintba kerülő fűtéskorszerűsítéshez.

Reagált az NFM
Az Otthon melege program hazai költségvetési forrásból meghirdetett fűtéskorszerűsítési alprogramjára elkülönített keretösszegből közel 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás még a lakosság rendelkezésére áll - írta lapunknak küldött közleményében a Nemzeti Fejelsztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya a Magyar Nemzet információira hivatkozva. Az NFM tájékoztatása szerint  az alprogramra eddig több mint 4300 támogatási kérelmet nyújtottak be, a beérkező pályázatok feldolgozása folyamatos.

A tárca emellett emlékeztetett, hogy a fűtéskorszerűsítési pályázat keretében a beruházással érintett családi házban vagy egyedi fűtési rendszerrel rendelkező társasházi lakásban tulajdonjoggal rendelkező természetes személyek igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást új kondenzációs kazán beépítésére és a kiegészítő költségekhez, a támogatás maximális mértéke pedig  az elszámolható bruttó költségek 40 százaléka, de legfeljebb 700 ezer forint lehet. Az NFM szerint a szén-dioxid kibocsátási egységek értékesítéséből származó bevételek terhére biztosított 3,5 milliárd forintos forrás várhatóan 6-9 ezer épület, lakás fűtési rendszerének korszerűsítéséhez járulhat hozzá.

Az Otthon melege programról hivatalos tájékoztatás a kormányzati honlapon és a pályázatkezelő NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. oldalán található - hívta fel a figyelmet az NFM a közleményében.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.06.20 14:43

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.06.20 14:29

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html