Rossz hír a hiteleseknek: vége a haladéknak

Március 1-jétől megszűnt a kilakoltatási moratórium, a végrehajtók a jogerős végzések alapján elkezdik az adósok kilakoltatását - derül ki a végrehajtói kamara közleményéből.
NAPI, 2013. március 7. csütörtök, 16:46
Fotó: Napi.hu

Véget ért március 1-jétől a kilakoltatási moratórium. Mivel kormányzati döntés még nem született a moratórium meghosszabbításával kapcsolatban, ezért a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara munkatársai a hatályos jogszabály értelmében megkezdték a bíróságok által jogerőre emelkedett kilakoltatási végzések végrehajtását. A kilakoltatási moratórium feloldása a végrehajtási törvény értelmében 2013. november 30-ig tart - olvasható a kamara közleményében.

A Végrehajtói Kamara statisztikái szerint 2012-ben az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma 250 alatt maradt.
A moratórium végeztével sem emelkedik meg ugrásszerűen a kilakoltatások száma. Az előzetes statisztikai adatok szerint a korábbi évekhez hasonlóan idén is várhatóan 300 alatt marad a kilakoltatások száma, amely előreláthatólag tíz százalékos emelkedést jelenthet az elmúlt évi számokhoz képest, összhangban a beérkezett ügyek számának tíz százalékos növekedésével.

Csak bírói végzés állíthatja le a végrehajtókat

A kilakoltatások ügyében eljáró végrehajtóknak nincs joguk mérlegelni az ügyek hátterét, és csak abban az esetben állhatnak el a végzés foganatosításától, ha erre külön bírói végzés érkezik, amely mentesíti az adóst, a végrehajtási eljárás lefolytatása alól - fogalmazott a kamara. Az adósok az ügyükben eljáró bíróságnál kezdeményezhetik a végrehajtás felfüggesztését, amennyiben megfelelő dokumentációkkal igazolni tudják, hogy az eljárás során nem sújtották őket rendbírsággal és van olyan méltányossági körülmény, amely okot ad a végrehajtás felfüggesztésére.

Ez áll a jogszabályban

Az 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 182/A. §-a szabályozza a téli kilakoltatási moratóriumot. E szerint a végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha
a) a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő személy a kiürítendő lakóingatlan helyett más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult,
b) a végrehajtást kérő a halasztás időtartamára a kötelezett elhelyezéséről gondoskodik, vagy
c) a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

justice, 2013.03.08 19:13

@nyuggerbarat:Fele részben igaza van mert az adófizetők pénze az szent kellene hogy legyen ezt szajkózom én is.A szolidaritás teszi tönkre az országot.Csak annyit vegyen el mindeki a közösből amennyit betett.Végiggondolhatod hogy mennyien halnának éhen,tudnám sorolni de lehet hogy olyannal vádolnának amilyen nem vagyok.Nagyon régóta vagyok adófizető,sőt van chf hitelem is de fizetem még nem mentem tönkre csak éppen nem fejlesztek mert nincs miből és miért,mert nem hiszem hogy a vásárlóerő erősödne az elkövetkező évtizedben.Dolgozunk reggeltől estig,adót fizetünk,amit hála egyre kevésbé fordítanak segélyezésre,munka van csak az igények elszakadtak a valóságtól és ha a kisujjad nyújtod a karod kell,sőt örülj ha nem vernek át.A másik része mondanivalódnak hogy "söpredék" igen van olyan is,de ne vegyél mindenkit egy kalap alá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vonkerbaukft, 2013.03.08 14:18

Ajánlom mindenki (leginkább a képviselők)figyelmébe az alábbi levél részletét; teljes levél: http://kaslerarpad.hu/
Kásler Árpád Nyílt Levele a Magyar Országgyűléshez

Posted on 2013. március 3., vasárnap by Kásler Árpád


Tisztelt Országgyűlés, tisztelt Képviselők!

Már e levél megírása vagy meg nem írása is komoly megfontolást igényelt, hiszen minden elcsépeltté vált és le lett járatva. A magyar Hyde parkot a nyílt levelek jelentik, ahol eszes és eszetlen, művelt és műveletlen, ismert és ismeretlen is nyílt levél írásra ragadtathatja magát a szabad véleménynyilvánítás nevében. Akiknek íródik és akik olvassák, majd ők is besorolják e levél íróját a fentebb felsorolt valamely skatulyába saját megítélésük és értékrendjük alapján, de ez is így van jól.

Mindezeket mérlegelve és minden kellemetlenségét vállalva megkísérelem Önöket megszólítani.......

Összegezve levelem tartalmát arra kérem Önöket, hogy vállalják fel nyíltan mit képviselnek. Vállalják fel, hogy szembe kell nézni ezzel a problémával és ismerjék fel, hogy Önök tehetnek érdemben a megnyugtató megoldásért.

Ha időben nem tesznek érdemi dolgot akkor polgárháborús állapotok állhatnak elő, mert aki tehette már elmenekült és aki teheti még elmenekül az országból. Már csak azok maradnak, akik fejszét, csákányt és vasvillát ragadva megvédik önmagukat. Tudják mi a félelmetes ebben, hogy joguk van hozzá!

Kelt: Gyulán, 2013.03.03.
Tisztelettel, Kásler Árpád
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyuggerbarat, 2013.03.08 12:46

@nyuggerbarat: Jav. gyenge CHF, erős HUF.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyuggerbarat, 2013.03.08 12:40

@kukoricajancsi: Saját lakás luxus. Semmi rossz nincs a bérlésben, anyóssal együttlakásban, maximum apróbb kellemetlenségek. De jobb, mint az eladósodás. Ennek az országnak az egyik baja az, hogy rengeteg ember az államtól vár mindent. Mentse meg, támogassa. De ezt tulajdonképpen nem az állam fizeti, hanem az adófizetők. Ezeknek meg kurvára kezd elege lenne az agyonadóztatásból, járulékokból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2013.03.08 12:29

@nyuggerbarat:

Nincsenek jó megoldások, bár a Fidesznek azért sikerült rontania a helyzeten. Én bevezetném a magáncsődöt, aztán egye meg mindenki azt, amit főzött. Bár attól tartok, hogy ez az egész hiteles-történet az első szög Magyarország koporsójában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html