Véget ért március 1-jétől a kilakoltatási moratórium. Mivel kormányzati döntés még nem született a moratórium meghosszabbításával kapcsolatban, ezért a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara munkatársai a hatályos jogszabály értelmében megkezdték a bíróságok által jogerőre emelkedett kilakoltatási végzések végrehajtását. A kilakoltatási moratórium feloldása a végrehajtási törvény értelmében 2013. november 30-ig tart - olvasható a kamara közleményében.

A Végrehajtói Kamara statisztikái szerint 2012-ben az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma 250 alatt maradt.
A moratórium végeztével sem emelkedik meg ugrásszerűen a kilakoltatások száma. Az előzetes statisztikai adatok szerint a korábbi évekhez hasonlóan idén is várhatóan 300 alatt marad a kilakoltatások száma, amely előreláthatólag tíz százalékos emelkedést jelenthet az elmúlt évi számokhoz képest, összhangban a beérkezett ügyek számának tíz százalékos növekedésével.

Csak bírói végzés állíthatja le a végrehajtókat

A kilakoltatások ügyében eljáró végrehajtóknak nincs joguk mérlegelni az ügyek hátterét, és csak abban az esetben állhatnak el a végzés foganatosításától, ha erre külön bírói végzés érkezik, amely mentesíti az adóst, a végrehajtási eljárás lefolytatása alól - fogalmazott a kamara. Az adósok az ügyükben eljáró bíróságnál kezdeményezhetik a végrehajtás felfüggesztését, amennyiben megfelelő dokumentációkkal igazolni tudják, hogy az eljárás során nem sújtották őket rendbírsággal és van olyan méltányossági körülmény, amely okot ad a végrehajtás felfüggesztésére.

Ez áll a jogszabályban

Az 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 182/A. §-a szabályozza a téli kilakoltatási moratóriumot. E szerint a végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

A bíróság - erre irányuló végrehajtási kifogás esetén - a kiürítés foganatosítására utasítja a végrehajtót, ha
a) a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő személy a kiürítendő lakóingatlan helyett más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult,
b) a végrehajtást kérő a halasztás időtartamára a kötelezett elhelyezéséről gondoskodik, vagy
c) a magánszemély végrehajtást kérő valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül lakhatása nem biztosított.