Rossz hír érkezett a magyar gazdaságról

A beszerzési menedzserindex (BMI) szezonálisan kiigazított 2012. decemberi értéke 48,9 százalékot mutat, 3,2 százalékponttal esett vissza az előző hónaphoz képest - közölte szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
MTI-Eco, 2013. január 2. szerda, 09:38
Fotó: Napi.hu

A mutató értéke a második legalacsonyabb volt az elmúlt évben és ötödször jelezte a feldolgozóipar zsugorodását. Az indexet alkotó részindexek közül csak kettő nem esett vissza novemberhez képest és 50 pont alatti értékével az exportindex 42 hónapja először jelzett szűkülést.

A BMI 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérés alapján készül, amelynek 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és így hét hónap bővülés után jelzi a termelt mennyiség csökkenését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben egyszer volt kisebb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe erősebben esett, és a mostani a harmadik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már hatodszor csökkent a múlt évben. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem mérséklődött. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke negyven hónapból harmincnyolcszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, nyolcadszor az évben. A 2012 decemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a kilencedik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben pedig nyolc-négy lett az állás a növekedésnek.

A feldolgozóiparban 2011 októberében csökkent a foglalkoztatottság, ami novemberben és decemberben is folytatódott, januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és most decemberben. A csökkenést jelző decemberi érték azonban nincs sokkal 50,0 pont alatt.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség változatlanságát is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a hatodik legalacsonyabb decemberi adat. A beszerzett mennyiség legalább hét hónapon át tartó emelkedésére kilenc hónap alatt utoljára 2011-ben volt példa, a most decemberi változatlansággal az elmúlt nyolc hónapban hatszor volt növekedés.

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, és ezzel együtt is a beszerzési árak már harmincnegyedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb decemberi ütem.

A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta, és átlagos havi adatnak mondható, megegyezve az 1995 óta mért hosszú távú átlaggal, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt öt hónapban háromszor csökkent az index értéke.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, de zsinórban tizenegyedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőtlenebb folyamatról beszélhetünk. Az index értéke erősebben csökkent az előző hónaphoz képest, és 42 hónap után 50,0 pont alá került az index.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2013.01.02 16:37

@Zsint1: ...már többször kifejtettem, hogy a gdp, mint egy ország gazdasági mutatószáma mennyire elavult és semmitmondó. Magyarország esetében főleg!...csak a második betűjén érdemes egy kicsit elgondolkozni.
A témához pedig más mérőszámok kellenének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsint1, 2013.01.02 16:25

@USE: Te USE. Ki beszélt ebben a hírben erről?
Itt az van leírva, hogy a megrendelés és a mögötte lévő bizalom és fickándozó ipari és lakossági vásárló erő kevés. De, ha ez Neked az a hír, amire azonnal gyurcsányozni, meg dologtalanozni kell, akkor itt már nagy gond van. A kis gond, hogy "döglenek a nyulak", nem megy a piac...
A nagy gond, ha nem ezzel foglalkozunk. Mert lehet hogy egy megvetendő nézet, a "lé meghatározza a tudatot", de még működik. Ha nincs piac, akkor gond van és lesz, mert nem lesz bevétel. Troll listájából meg az látszik, hogy az eddig alig ismert "kínai mozdony" húz. A többi hullámzik. Csak nem mindegy milyen szinten van 1% visszaesés. Szóval, kérdezem, mi kell a magyaroknak ahhoz, hogy értsék a világot amiben élnek, és ne vegyék be a maszlagot, ami ugye nem egészséges. Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen kis országot valaki úgy vezessen el, hogy ne állítsa a feje tetejére (ha nagyobb lenne, még bele is pusztulnánk?) Szóval:Ez nem jó hír, és a bizalmi index az egy beszédes, objektív szám, amit a "gépház" jelent..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.01.02 14:30

a gdp 2012-es változása %-ban , néhány országban, elég tanulságos:

usa 2,6
japán 0,5
kína 7,4
német 0,4
ausztria 0,7
belgium -0,3
horvát -1,9
cseh -1,3
dán -0,3
görög -6,9
olasz -2,4
holland -1,5
magyar -1,5
portugál -3,5
szerbia -2,5
svájc 1,4
orosz 3
románia -0,6
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.02 13:24

...a környezetemben ki a legnagyobb fidesz-gyűlölők:

Akik Gyurcsány alatt vették fel a devizaalapú forint hiteleiket...
Akik a fidesz alatt kaptak fizetésemelést, de nem tudnak szürkén vagy feketén dolgozni tovább.
A legtöbb TV függő.
...
A vállalkozók közül azok akik kényszervállalkozók (a legtöbb egyszemélyes mind az) vagy nem tudnak már annyit csalni, mint előtte.
...
A dolgozó többség csendben teszi továbbra is a dolgát.
Viszont ők minden szavazáson aktívak is...nem úgy, mint a zéró külföldi magyarok vagy az ingyenélők tábora akik maximum pálinkára hajlandók szavazatot adni, ha odahurcolják a seggüket az urnához.
Ismerős nem?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.01.02 13:13

@RealMan: Egy dolog ,hogy hülyék ,hanem azóta nagyon sok idegen ült a trónon....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html