Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mutató értéke a második legalacsonyabb volt az elmúlt évben és ötödször jelezte a feldolgozóipar zsugorodását. Az indexet alkotó részindexek közül csak kettő nem esett vissza novemberhez képest és 50 pont alatti értékével az exportindex 42 hónapja először jelzett szűkülést.

A BMI 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérés alapján készül, amelynek 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és így hét hónap bővülés után jelzi a termelt mennyiség csökkenését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben egyszer volt kisebb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe erősebben esett, és a mostani a harmadik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már hatodszor csökkent a múlt évben. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem mérséklődött. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke negyven hónapból harmincnyolcszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek tovább növekedtek a 2012 augusztusban tapasztalt csökkenést követően, nyolcadszor az évben. A 2012 decemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a kilencedik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben pedig nyolc-négy lett az állás a növekedésnek.

A feldolgozóiparban 2011 októberében csökkent a foglalkoztatottság, ami novemberben és decemberben is folytatódott, januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Azóta az index csak négy hónapban jelzett csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben, és most decemberben. A csökkenést jelző decemberi érték azonban nincs sokkal 50,0 pont alatt.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség változatlanságát is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a hatodik legalacsonyabb decemberi adat. A beszerzett mennyiség legalább hét hónapon át tartó emelkedésére kilenc hónap alatt utoljára 2011-ben volt példa, a most decemberi változatlansággal az elmúlt nyolc hónapban hatszor volt növekedés.

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, és ezzel együtt is a beszerzési árak már harmincnegyedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb decemberi ütem.

A késztermékkészletek szintje decemberben alacsonyabb lett. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta, és átlagos havi adatnak mondható, megegyezve az 1995 óta mért hosszú távú átlaggal, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az elmúlt öt hónapban háromszor csökkent az index értéke.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, de zsinórban tizenegyedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőtlenebb folyamatról beszélhetünk. Az index értéke erősebben csökkent az előző hónaphoz képest, és 42 hónap után 50,0 pont alá került az index.