Az ütem némileg lassult, de az index továbbra is bővülést jelez. A júniusi érték kisebb a májusi 55,2 pontnál. Az elmúlt három évben a júniusi átlag magasabb volt (55 pont).

A mutató komponensei közül a termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi, immár harmincnegyedik alkalommal.

Az új rendelések mutatója kicsit gyengült, de 50 pont felett maradt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapoktól eltérően júniusban csökkenésre utal, első alkalommal huszonegy hónap után. Az index értéke alacsonyabb lett májushoz képest, és ezzel a tizedik legalacsonyabb júniusi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonhatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb júniusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex csökkent májushoz képest, de továbbra is 50 pont fölött maradt. Az exportindexnél hasonló a folyamat.

Ebben a hónapban acél, acéllemez, alkatrészek, alumínium, csirketermékek, csomagolóanyag, elektronikai alkatrészek, ezüst, élő csirke, fém, horganyanoda, hústermékek, idomacél, munkabér, papír, réz, takarmány, tüzelőberendezések és üveg kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, alumíniumból, borsóból, cellulózból készült termékekből, csirkecombból, csirkemell filéből, elektronikai alkatrészekből, fa alapanyagból, hidraulikus munkahengerből, lemezanyagokból, linár technikából, papírból, SMD kondenzátorból, speciális elektronikai vezérlő készülékekből és zártszelvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be - közölte az MLBKT.