A hitelintézetek vállalati hitelei 6,7 százalékkal csökkentek éves összevetésben a vizsgált időszakban, azaz 2015 negyedik negyedévében.

A teljes vállalati hitelállomány tavaly 2 százalékkal mérséklődött, részben a múlt év során felmerült egyedi nagyvállalati tranzakciók és a tavaly év végi banki portfóliótisztítás miatt - mondta Oláh Zsolt, az MNB elemzője.

Ezzel szemben a kkv-hitelállomány éves növekedése 3,6 százalékot tett ki 2015-ben. A december végén nagy volumenben szerződött nhp-s (növekedési hitelprogram) hitelek esedékes folyósítása az idei év eleji vállalati kihelyezéseknek adhat lökést. Tavaly a lakossági szegmensben döntően a lakáscélú hitelkihelyezés bővült, a kereslet élénkült, a hitelfeltételek nagyjából változatlanok maradtak - mondta Oláh.

Az MMB úgynevezett pénzügyi kondíciós indexe alapján tavaly a bankrendszer változatlanul negatívan járult hozzá a GDP és a vállalati beruházások bővüléséhez, míg a háztartási fogyasztásra gyakorolt hatása semleges volt.

A kkv-szektor hitelállománya éves összevetésben 3,6 százalékkal bővült, amihez jelentős mértékben hozzájárult az MNB növekedési hitelprogramja (nhp). A program második szakaszának lezárása előtt kiemelkedően nagy összegben, 338 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a vállalatok, így az nhp plusz szerződéskötéseit is beleértve összesen 1425 milliárd forint összegre szerződtek a program második szakaszában. A programban a múlt év végéig megkötött szerződéses állományból megközelítőleg 180 milliárd forint hitelt 2016-ban folyósítanak majd.

A bankok válaszai alapján a hitelezési feltételek összességében enyhültek a múlt év utolsó negyede során, amit a forinthitelek átlagos finanszírozási költségeinek mérséklődése is kísért. A felmérésben részt vevő bankok a hosszú futamidejű hitelek iránti kereslet élénküléséről számoltak be, amit a rövid lejáratú hitelek keresletének élénkülése egyaránt követhet a következő félévben.

Az MNB piaci hitelprogramja (php) fő eszköze a hitelezési aktivitáshoz kötött kamatcsere-ügylet (HIRS), melynek első két tendere során a hitelintézetek számszerű hitelezési vállalást tettek arra, hogy kkv-hitelállományukat több mint 180 milliárd forinttal növelik 2016 folyamán. Ez a vállalás önmagában a kkv-hitelek állományára vetítve 5 százalékos bővülést mutat. A php-n felül a növekedési hitelprogram harmadik szakasza is hozzájárul a hitelállomány növekedéséhez.

A tavalyi negyedik negyedében a bankok háztartási hiteleinek állománya mintegy 111 milliárd forinttal csökkent a folyósítások és törlesztések eredményeként, amelyhez hozzájárult a személyi- és gépjárműhitelek forintosítása is 22 milliárd forint összegben. Az állomány összességében 15,1 százalékkal csökkent éves összevetésben, amely tartalmazza az összes 2015-ben esedékes elszámolás és forintosítás állományhatását is. Mindemellett azonban az új háztartási hitelszerződések volumene 27 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Az MNB hitelezési felmérésére adott banki válaszok alapján a negyedik negyedévben a lakáscélú hitelek feltételei összességében változatlanok maradtak, míg a fogyasztási hitelek feltételei enyhültek. A válaszadó bankok mintegy fele a lakáshitelek iránti kereslet élénküléséről számolt be, előretekintve a bankok a kereslet további bővülését várják - derül ki a kiadványból.