Rossz hír jött a magyar kórházakból - újra nőnek a tartozások

Egy hónap alatt több mint ötmilliárd forinttal gyarapodott az egészségügyi ellátórendszer adósságállománya, a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint október végén a kórházak és rendelőintézetek 46,2 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak.
Napi.hu, 2015. november 20. péntek, 11:17
Fotó: Napi.hu

Október végére az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek lejárt tartozásállománya 82,7 milliárd forintra hízott, ez 8,6 milliárdos növekmény a szeptemberi állapothoz képest - derül ki a MÁK honlapjáról. A 82,7 milliárdból 11,8 milliárdnyi szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás.

Az összes tartozás 56,6  százaléka, 46,8 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, ebből 46,2 milliárd forintnyi a szállítók-szolgáltatók kifizetetlen számláinak összege.

A legnagyobb adósok listájának éllovasa továbbra is az MH Egészségügyi Központ, melynek adóssága a szeptember végi 2,2 milliárd forintról csaknem 2,8 milliárdra gyarapodott. A jelentős tartozást felhalmozó egyetemek közül többnél viszont október végére tetemes csökkenést regisztrált a MÁK. A Debreceni Egyetemen például 1,8 milliárd forintról 1,3 milliárd forintra, a Szegedi Tudományegyetemen pedig 2,5 milliárdról 1,7 milliárdra apadt az adósságállomány.

Az egészségügyi intézmények nagy részénél 10 százalék körüli a növekedés egyik hónapról a másikra, a nagy megyei kórházakban inkább a 20-30 százalékos gyarapodás jellemző, több kórházban viszont ennél is jobban megugrott a tartozások növekedése. A Fejér megyei Szent György Oktató Kórházban például 1,13 milliárd forintról 1,7 milliárdra, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban egymilliárdról másfél milliárd fölé ugrott az adósság, a BAZ megyei kórházban pedig október végére csaknem megduplázódott a szeptemberi 549 milliós forintos összeg. Megállíthatatlannak látszik a budapesti Péterfy eladósodása, itt 1,3 milliárd forintról több mint másfél milliárdra, az Uzsoki utcai kórházban pedig 66 millióról 426 millió forintra dagadt a tartozásállomány.

Nincs itt semmi látnivaló

Noha az elmúlt hónapokban úgy tűnhetett, hogy 40 milliárd forint körül stabilizálódik a kórházi adósságállomány, a mostani növekedés mégsem meglepő, egyfelől mert az őszi hónapokban a nyárinál több ellátási feladat jut ugyanarra a szűkös forrásra, másfelől a Kórházszövetség saját felmérése is az adósságállomány havi 3-5 milliárd forintos növekedését jelzi - válaszolta lapunk kérdésére Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a rendszer forráshiányos. A hátralévő hónapokban további 6-10 milliárddal dagadhat az állomány, a Kórházszövetség  nagyjából 55-60 milliárdos év végi tartozásra számít - tette hozzá Velkey György.

Nincs a friss számokban semmilyen meglepetés - erősítette meg Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára is. A kórházi beszállító cégek arról számolnak be, hogy nem változott a fizetési morál, az Egészségbiztosítási Alap számait nézve pedig ezúttal az év végi kasszasöprésben sem lehet bízni - fűzte hozzá.

Rásky László arra számít, a jelenlegi trend mellett jövő tavaszra nagyjából ugyanakkora lesz az adósságállomány, mint 2015 első negyedévének végén.  Az azért persze nagy különbség, hogy 2015-ben a cégek bízhattak a 60 milliárdos konszolidációban, most viszont még ígéret sincs az adósságok akár részleges rendezésére. Így viszont nagy kérdés, hogyan telik majd el a 2016-os esztendő - vetette fel az OSZ főtitkára.

A kórházak pénzügyi helyzete legalább 10 éve folyamatosan romlik, s miközben a kormányzati kommunikáció szerint egyre több pénz jut az egészségügyre, az adósságnövekedés megállítására nem látszik a megoldás. A havi szintű, egyszer-egyszer előforduló megtorpanásokkal együtt is a trend változatlan, alátámasztva azt a szakmai álláspontot, mely szerint a jelenlegi struktúrában nem elegendőek a gyógyításra szánt források.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.11.26 15:32

@luki44: " Nem az en nagyszeru kormanyom hanem magyarorszag kormanya!"

Módfelett szomorú ránk nézve, hogy csak ilyen maffia kormányra futja.

Gondolom a csuti méltatása mellett az alábbiak eltörpülnek:

A dolgozókat az új MT kiszolgáltatottá, gyakorlatilag jogfosztottá teszi.
A Tákolmányból kikerült a TB-hez való jog.
A népszavazás intézményét gyakorlatilag elvették az emberektől, lásd a
vasárnapi nyitva tartás körüli cirkusz.
Az értelmetlen - és jogszerűtlen - visszamenőleges hatályú törvénykezés miatt
sorra veszítjük a pereket a nemzetközi színtéren, és fizetünk...
A forint szándékos gyengítése okán családok sokaságának lett megoldhatatlan
teher a deviza alapú hitelének törlesztése. Majd nézd meg menyi volt az eu.
árfolyama a 2010-es kormányváltáskor.
Emberek sokaságának munkáját vették el a trafik és játékgép mutyival.

Akkor most nézzük az általad sorolt eredményeket:))
Nem dohányoznak számottevően kevesebben, csak kisebb az állam adóbevétele.
Az E pénztárgép a parókakészítő kaszinóira pl. nem vonatkozik...
Az iskolai menzák "reformja " sz@rt sem ér, mert a szülők otthon másképp főznek
ergó a gyerek bepótolja otthon, cserébe egy csomó ételt kidobnak.

A nép átneveléséről csak ennyit: azok, aki maguk is nevelésre és némi önkontrollra szorulnak ne akarjanak másokat jó modorra tanítani.

Az orbanizmusnak is vége lesz egyszer, és azok akik most leghűbb talpasai azok tagadják majd meg legelőször. Tudod a Názáretit is megtagadták....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2015.11.24 16:44

@Abbe:
"Légy olyan jó, hogy felsorolod nagyeszű kormányod ez irányba tett üdvözítő lépéseit."

1. Nem az en nagyszeru kormanyom hanem magyarorszag kormanya!
2.
- a dohanyzas csokentese (a mondszer nem biztos a legmegfelelobb)
- sportpalyak nyugati szinvonalra emelese
- helyes taplakozas az iskolakba (hogy a kaja ehetetlen az nem feltetelnul a kormany dolga hanem a szakacsoke)
- gyogyszer tamogatasok csokentese (a magyar az egyik legtobb gyogyszert vasarlo nep)

es ha nem az egesegugyi reszt nezuk
- online kasszagep + ekaer (valamelyest tamogatja a nem trukozni akaro valalkozokat)
- magannyugdijpenztar nem onkentes reszenek felszamolasa (allami nyugdijkasza befizetesebol levont szazalekok) (borzaszto terheket rot a kolcsegvetesre)
- forint piaci ertekehez kepest magasan tartot arfloyam (ez is kiadasi oldalon jelenik meg).
- multik es "liberalis" nyugati sajto elensulyozasa. (nem hiaba van idezojelbe)
- a vasarnapi bevasarlas atneveles igazi csaladi szabadnapa.
- a csaldi adokedvezmeny a segelyi rendszer helyet (csaladban elo emberek motivalasa a munkara es a nagyobb jovedelmel elereser)
- kozmunka program (csokenti a csak segelybol eles hajlandosagat es valamelyes a fekete munkat is)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.11.24 16:14

@krix: " Most koppantál..."

Nem hiszem..Ugyanis náluk nem a magyar minimálbér után fizetnek járulékot.
Továbbá bármelyik családtag adhat a saját pontjaiból az öregnek, ha ez lenne szükséges. Ez a biztosítási módszer lényege. Neked nyilván jobban tetszik az "ingyenes" magyar módszer hálapénzestől, várólistástól, protekcióstól..

Természetesnek veszed, hogy a kórházi zárójelentést hétfőn, vagy kedden adják oda az előző hét péntekjén hazaküldött betegnek.
Ugyanis addig állományban van el lehet rá számolni kezelést, gyógyszert stb.
Nem véletlen, hogy a csuti maláj az eü. biztosítási felügyeletet szüntette meg elsőként. A magát elitnek tartók a többiek kárára extra ellátásban részesülnek a Kútvölgyiben, hogy a többiekkel mi lesz az nem érdekes.

Neked valszeg tetszik ez a módszer, lelked rajta...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.11.24 16:04

@krix: Nem a muzikról van szó, hanem elvekről...Magyarul pártolod a lenyúlást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.11.24 15:56

@Abbe:
"helyesnek tartod e pl. hogy egy határon túli magyar...."

Én szolidáris vagyok velük, tehát ezzel egyetértek.
Százszor is ők, mintsem egyetlen muzi...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html