Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi februárokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú átlagot (51,9 százalék), és az elmúlt három év átlagát (53,4 százalék) is. A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel csökkentek januárhoz képest.

A termelési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már negyedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben nyolcszor volt nagyobb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, a mostani a nyolcadik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, és jóval meghaladja az elmúlt három év átlagát. Hasonló a helyzet az 1995 óta mért hosszú távú átlaggal összevetve.

A februári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi februári értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2011-2013 után. Az index értéke ötvennégy hónapból ötvenkétszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek elkezdtek növekedni, egy hónapos csökkenés után, és az ütem továbbra is erős. Az idei februári érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján magasan átlag feletti, és a legnagyobb februári.

A foglalkoztatottsági index tavaly decemberben újra 50 pont alá csökkent az index értéke, az MLBKT 2014 januárjában azonban ismét bővülést mért, és a februári érték 2012-2013 után a harmadik legmagasabb lett.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent januárhoz képest, de a 2013. június-augusztusi három hónap szűkülés után egymás után hatodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindexnél hasonló folyamatról lehet beszélni. A mutató értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de továbbra is a stagnálást jelző 50pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50 pont alá került az index, de azt követően - 2013 május kivételével - folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban kilencedik hónapja.