Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss adatok szerint a fogyasztói várakozások mérséklődését hozta a megkérdezettek saját anyagi és az ország gazdasági helyzetének kilátásairól alkotott véleménye, ez utóbbi esetében különösen ötéves távlatban. A pesszimista hangulat kitart a munkanélküliségre, a hitelfelvételi kedvre, a család reáljövedelmére és a hitelkamatokra vonatkozóan egyaránt.

A komplex fbi értéke 171 pontos értéke gyakorlatilag változatlan maradt 2013 decemberében a szeptemberben mért 170,3-hoz képest. A fogyasztói várakozások index alakulásában enyhe csökkenés volt 2013 negyedik negyedévében, miután értéke 2,2 ponttal, 200,8 pontra mérséklődött. A gyengülés oka, hogy egyaránt romlott a háztartások saját anyagi, valamint az ország gazdasági helyzetének megítélése. Utóbbi esetében a hosszú távú, vagyis öt évre vonatkozó várakozások romlottak. A másik fő összetevő, a vásárlási hajlandóság index értéke csaknem 4 pontos emelkedéssel jelenleg 137,9 ponton áll.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2013 decemberében hasonló képet mutatnak, mint az előző negyedévben: tízből háromban (32 százalék) számítanak a munkanélküliség növekedésére, míg korábban 35 százalék vélekedett így.

Idén 5 százalékos inflációra számítanak a magyarok

Az inflációs várakozások is hasonló képet mutatnak: a magyarok 64 százaléka továbbra is az árak emelkedésére számít - annak ellenére, hogy az év/év inflációs ráta a 2012 októbere óta gyakorlatilag folyamatosan csökken. A válaszadók átlagosan 5 százalékos növekedésre számítanak a következő 12 hónapban.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások változatlanul kedvezőtlenek: a megkérdezettek 54 százaléka az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít, vagyis reáljövedelme csökkenését prognosztizálja. A hitelfelvételi kedv lényegében változatlan: a lakosság 26 százaléka úgy gondolja, most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, 64 százalékuk pedig soha nem venne fel hitelt.

A megtakarításokkal kapcsolatos vélemények is változatlanok: a válaszadók 40 százaléka bizonytalan, hogy korábban tervezett vásárlásra felhasználja a megtakarításait, míg 14 százalékuk szerint most egyáltalán nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni. A lakosság 41 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást. A lakása eladására a körülményeket mindössze a megkérdezettek hat százaléka tartja érdemesnek. Autóvásárlásra a következő egy évben a körülményeket a megkérdezettek 35 százaléka tartja kedvezőtlennek, ötből csupán egy válaszadó véli úgy, hogy érdemes ilyenbe belevágno a 12 hónapban.