Rossz hír: pesszimisták a legnagyobbak

Jelentősen csökkent az Ecostat által számított nagyvállalati konjunktúraindex szeptemberben.
NAPI Online, 2007. október 1. hétfő, 10:04
Fotó:

A top 100-as mutat 95,8 százalék lett, azaz az előző hónaphoz képest hét százalékponttal csökkent.

A hazai nagyvállalatok rövid távú gazdasági várakozásait összesítő konjunktúra mutatók emelkedő tendenciája július-szeptemberben kissé mérséklődött. A trendvonal szerényebb ütemű emelkedése a közepes gazdasági kilátások fennmaradására, a kereslet csökkenéséből adódó nehézségekre utal. A 2007 utolsó és 2008 első negyedévére vonatkozó konjunkturális várakozások alapvetően a költségvetési kiigazításokkal, a visszaeső fogyasztással, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok miatti gyenge mezőgazdasági teljesítménnyel indokolhatók.

A multinacionális vállalatok rövid távú üzleti várakozásaiban továbbra is fontos szerepet játszik a kedvező külgazdasági környezet, az európai piacok élénk kereslete. Az exportorientált, jó versenyképességet elért szektor számára a tartósan kedvező világgazdasági folyamatok átlagot meghaladó fejlődési lehetőséget biztosítanak.

Az egybehangzó elemzések szerint 2007-2008-ban a globális gazdaságot továbbra is magas dinamika jellemzi, a növekedési ütem néhány tized százalékponttal mérséklődhet ugyan, éves szinten 5 százalék felett marad. A nemzetközi kereskedelem 7-8 százalékkal bővül, a tőkeáramlás élénk marad.

A hazai gazdaság 2007 első fél évi dinamikája nem érte el az előzetes becsléseket, a GDP 1,9 százalékkal nőtt. A gyenge teljesítmény adatok mellett az egyensúlyi mutatók folyamatosan javulnak. A hazai gazdaság teljesítményét az ipar és az export magas dinamikája élénkíti, a belföldi fogyasztás visszaesése az összes keresletet is mérsékli.

A nagyvállalatok szeptemberi makrogazdasági előrejelzései kedvezőtlenebbek a korábbiaknál. A cégek megítélése szerint romlik a hazai gazdaság fejlődési esélye. Bár az alapvető külkereskedelmi tendenciák a következő másfél évben lényegesen nem változnak, a gazdaság növekedési üteme erőteljesen visszaesik.
Saját vállalkozásuk kilátásait is erősebb pesszimizmussal szemlélik a cégek, az infláció magas üteme, a késleltetett jegybanki kamatcsökkentés, az erősödő forint gyengíti megszerzett külpiaci versenypozíciójukat.

A költségvetési egyensúly biztosítását, fokozatos javítását preferáló program végrehajtása során megváltozott a gazdasági növekedést biztosító tényezők szerkezete. A beruházások volumene a múlt évi csökkenést követően idén szinten marad, a második félévben valamelyest bővülhet. A lakossági fogyasztás érezhetően csökken. A külpiaci tevékenység továbbra is élénk, az export bővülése több százalékponttal meghaladja az importét.
2007 első fél évében az árukivitel volumene 17,9 százalékkal, az import 14,3 százalékkal haladta meg az előző évit. A külső piacok élénk kereslete az ipar teljesítményének dinamikus növekedését eredményezte. A nemzetgazdasági ág fejlődésének konjunkturális kilátásai a külföldi rendelésállomány alapján bíztatóak, miközben a hazai igények visszaestek.
2007 első fél évében a bruttó állóeszköz felhalmozás 1,4 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi alacsony szinthez képest. Az előrejelzés szerint 2007-ben 2,4 százalékos, jövőre ezt az ütemet kétszeresen is meghaladó, 4,8 százalékos állóeszköz fejlesztési dinamika várható.

A legutolsó nagyvállalati előrejelzés 2007-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedését 6,9 százalékban adja meg. A prognózis megfelel az előző hónap várakozásának, elmarad viszont a kormány napokban felfelé, 7,5 százalékra módosított inflációs várakozásától. (A legutóbbi 12 havi infláció 8,3 százalékot ért el, benne már jelentkezett az aszállyal és fagykárokkal összefüggő élelmiszer drágulás első jele.)

A Top-100 vállalati kör éves értékesítési árprognózisa az előző havi 3,1 százalékról jelentősen, 1,4 százalékra csökkent. A nagyvállalatok a konjunktúra fennmaradása mellett a verseny éleződésével számolnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK