Rossz hír: többször is lehet még élelmiszerár-emelés

Tavaly az agrártermékek több mint 30 százalékkal drágultak, míg az ipari átadási árak csupán 8,5 százalékkal emelkedtek. Az agrártárca szerint idén 10-13 százalékos élelmiszerdrágulás várható, ami magasabb is lehet, ha az eddigihez hasonló ütemben nőnek az energia- és üzemanyagárak.
NAPI, 2008. június 2. hétfő, 07:44
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Az állattartási körülmények drágulása miatt több élelmiszer ára is emelkedik még a nyáron. A sertéshús árnövekedése már meg is kezdődött, az év eleje óta mintegy tíz százalékkal nőttek a termelői árak. Igaz, ez a fogyasztói árakban nem érvényesült teljes mértékben, az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi jelentése szerint a darabolt sertéshúsok - comb, tarja, karaj - feldolgozói ára hat, míg bolti ára alig pár százalékkal növekedett. A hazai feldolgozók azonban a friss húsoknál legalább húszszázalékos azonnali, a készítményeknél pedig tíz-tizenöt százalékos emelést tartanak indokoltnak. (Az alapanyagárak a friss húsoknál kilencven, a készítményeknél hetven százalékban határozzák meg az önköltséget.)

Ugyanakkor az is növeli az árakat, hogy a takarmányárak emelkedése miatt - idén január és április között 66 százalékkal emelkedett a takarmánykukorica ára - a nehéz helyzetben lévő ágazatban jelentősen csökken az állatlétszám. A KSH adatai szerint április elején a vágósertés-állomány nem érte el a 3,7 millió darabot, mintegy tíz százalékkal maradt el a 2007 hasonló időszakában meglévőtől. Az anyakocák létszáma 258 ezer volt, kilenc százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor, az elmúlt három hónapban pedig kétezerrel csökkent. Hasonlóan alakul a szarvasmarhaszám is: 695 ezer volt, az egy évvel ezelőttihez viszonyítva 15 ezerrel, az utolsó négy hónap alatt 10 ezerrel csökkent. A 324 ezres tehénállomány az elmúlt egy évben lényegében stagnált.

Az utóbbi hetekben egyre több tenyésztő gondolkodott el állom ánya felszámolásán, mivel költségeik növekedésével a sertésfelvásárlási árak - amelyek egy év alatt csak 13,7 százalékkal emelkedtek - nem tartanak lépést. Ez megfelel az európai tendenciának is: az Európai Bizottság prognózisa szerint 2008-ban csökkenhet a sertésszám. Amennyiben a jelenlegi ütemben fogy tovább a hazai állomány, ágazati szakértők szerint húshiány is kialakulhat, ami leginkább az exportáló cégek alapanyagimport-igényét növelné meg.

A Hússzövetség becslése szerint 2008-ban a belföldi fogyasztás tovább csökken 4-5 százalékkal (tavaly szintén öt százalékkal mérséklődött a belföldi fogyasztás, legalábbis a legális húskészítmények piacán), okait egyebek között a fogyasztás átalakulásában kell keresni. Csökkent a fogyasztók reáljövedelme, ezért inkább az olcsóbb termékeket keresik. Emiatt tavaly a feldolgozók nem is tudtak érdemi, a költségnövekedést fedező áremelést elérni.

HOZZÁSZÓLÁSOK