Rossz hír: tripla gázáremelés lehet jövőre

Áprilistól újabb 7,5 százalékos gázáremelés követheti a januári 5 százalékos drágulást, mivel az év eleji tarifákba még nem épül be teljesen az olajár növekedésének hatása - írja a Népszabadság a birtokába került előzetes szakértői becslés alapján.
NAPI Online, 2007. december 7. péntek, 08:12
Fotó:

A tavaszi után nyáron újabb emelés jöhet: ha tartósan magas marad az energiahordozók ára a világpiacon, akkor további 4,4 százalékkal drágulhat a gáz a lakosság számára. Csökkentheti ugyanakkor az árnyomást, ha a forint erősödik vagy a dollár tovább gyengül, és segíthet a kemény tél is, mivel a nagyobb fogyasztással hamarabb térül meg a nagykereskedő E.On vesztesége, amely még 2005-2006 folyamán halmozódott fel.

Ha a tartozást nyárig ledolgozzák a háztartások, akkor nyáron vissza lehet állni a "normális szintre", vagyis nem kell megjelennie a tarifákban ennek a tételnek. A tarifák konszolidálódását csak a gázpiac felszabadítása akadályozhatja: ebben az esetben egyes szakértők további több tízszázalékos emelést is elképzelhetőnek tartanak.

A Népszabadság arról is beszámol, hogy az idén gázárkompenzációra jogosultaknak kiküldött 2 millió adatlapból eddig mindössze 600 ezer érkezett vissza, ráadásul ezek több mint harmada hibásan kitöltve. A tavalyi igényléseket december végéig meg kell újítani. Aki év végéig nem nyújtja be kérvényét, januárban biztosan a teljes számlát fizeti, nem lesz visszamenőleges térítés.

HOZZÁSZÓLÁSOK