Összesen vagy húszféle ügyről tárgyal a kormány a 2009-től életbe léptetni tervezett változásokkal kapcsolatban - mondta Veres János pénzügyminiszter a Napi Gazdaság által szervezett konferencián. Lapunk kérdésére, hogy milyen mélységű változásokra lehet számítani 2009-től, Veres János azt mondta: "más adóalapra helyezett adókról, változó kulcsokról" folynak a tárgyalások, összevonásokról van szó.

Reformról nem lesz, nem is lehet szó - szögezte le a miniszter utalva arra: a rendszerváltás idején az számított adóreformnak, hogy bevezették az áfát. Ilyenre nem, strukturális átalakításokra azonban lehet számítani. Ez akár jelentheti azt is, hogy ismét húsz százalék fölé nő az áfa kulcsa. Jóllehet Veres tompította ezt a felvetést azzal, hogy a kormánynak még nincs a kérdésben konkrét döntése, ám azt elismerte: egyes szakmai körök felvetették ezt a lehetőséget is.

A miniszter elmondta: az eddigi jogszabálymódosítások után 2006-ban 200 ezerrel, 1,2 millióra csökkent a minimálbéresek száma, ezzel is szélesítve az adóbázist. Személyi jövedelemadót tavaly 400 ezerrel többen, 3,4 millióan fizettek, míg a cégek közül 10 ezerrel kevesebb, 107 ezer volt veszteséges - idézte Veres szavait az MTI.

A részletekről itt olvashat.