Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2016. októberben:

  • A kivitel értéke 8,1 milliárd euró (2475 milliárd forint), a behozatalé 7,2 milliárd euró (2197 milliárd forint) volt.
2016. októberben az egy évvel korábbihoz képest:
  • Euróban kifejezve az export értéke 1,3, az importé 3,8 százalékkal csökkent.
  • A külkereskedelmi aktívum 179 millió euróval nőtt, és 903 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 12 millió euróval kedvezőbb az első becslésben közölt értéknél.)
  • A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,5, behozatalban 2,6 százalékkal csökkent. A cserearány 1,1 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,4 százalékkal erősödött, a dollárhoz képest 0,4 százalékkal gyengült.
  • A gépek és szállítóeszközök előző évi áron számított kereskedelme a kivitelben 2,1, a behozatalban 3,8 százalékkal csökkent. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene 8, az importé közel 7 százalékot esett. Jelentősen, közel negyedével visszaesett a dízelmotorok exportja. A belső égésű motorokhoz tartozó alkatrészek kivitele ugyanakkor közel ötödével nőtt. A híradástechnikai és hangrögzítő készülékek exportja közel tizedével esett vissza, melyben jelentős szerepet játszott a tv-készülékek EU-tagállamokba irányuló kivitelének mérséklődése.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 0,6 százalékkal bővült, az importé 0,9 százalékkal csökkent. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek exportja közel tizedével emelkedett, importja kismértékben csökkent. Több mint tizedével esett vissza a szerves vegyi termék exportja, ezen belül az aciklikus szénhidrogének és a nem denaturált alkoholok visszaesése volt a meghatározó. A műanyag-alapanyagok exportja ötödével csökkent, főként az etilén polimerek forgalmának számottevő csökkenése miatt. A ruházati cikkek exportja több mint tizedével emelkedett.
  • Az energiahordozók importvolumene 2,2 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala tizedével emelkedett. A természetes és mesterséges gáz importja tizedével, a villamos energiáé közel ötödével maradt el az egy évvel korábbitól.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 3,2 százalékkal nőtt, az importé 2,6 százalékkal csökkent. A hús és húskészítmények kereskedelme mindkét irányban tizedével - az importban a sertéshús, az exportban a sertés- és a baromfihús kereskedelmének élénkülése miatt - emelkedett. Az állati takarmányok kereskedelme visszaesett, az import több mint ötödével, az export több mint tizedével csökkent.
  • Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,3, a behozatalé 1,1 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi többlet 51 millió euróval nőtt, és 901 millió eurót tett ki. Az exportnak 81, az importnak 78 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
  • Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 3,6, a behozatalé 6,7 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 128 millió euróval javult, és 2,4 millió eurós aktívumot mutat.

2016. január-októberben:

  • A kivitel értéke 77,4 milliárd euró (24 132 milliárd forint), a behozatalé 68,9 milliárd euró (21 468 milliárd forint) volt.
2016. január-októberben az egy évvel korábbihoz képest:
  • A kivitel volumene 4,3, a behozatalé 4,7 százalékkal emelkedett.
  • A külkereskedelmi mérleg többlete 1,4 milliárd euróval nőtt, és 8,5 milliárd eurót tett ki.
  • A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 1,0, behozatalban 3 százalékkal csökkent. A cserearány 2,1 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 0,8, a dollárhoz képest 0,9 százalékkal értékelődött le.