Érezhető volt a feszültség a Nemzetgazdasági Minisztériumban a péntek délelőtti, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülését követő sajtótájékoztatón - írja a Portfolio. A kormány és a munkaadói oldal álláspontja között ugyanis nem csökkentek az ellentétek.

A kormány ragaszkodik a jelentős minimálbér- és garantált bérminimum-emeléshez, a munkaadók viszont ezt nem nyelnék le csak úgy. 2017-re a 4 százalékpontos járulékcsökkentés helyett 6 százalékpontos könnyítést kérnek és hangsúlyozták: a társasági adó kulcsának csökkentését nem ők kérték és ez nem akkora ajándék, hogy feloldaná az ellentéteket.

A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy egy jelentős bérfelzárkózás induljon el. Ahhoz, hogy versenyképesebb legyen a magyar gazdaság, a bérekhez hozzá kell nyúlni - mondta Varga Mihály.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály kifejtette: egyszerre érdekelt a kormány a béremelkedésben és a versenyképesség javításában. A munkaadók javaslata kisebb mértékben tudja szolgálni ezeket a célokat, amellett, hogy jobban veszélyezteti a költségvetés helyzetét, itt ismét megemlítette az egészségügyi és nyugdíjkassza egyenlegét.

Egy százalékpontos járulékcsökkentés nettó 90 milliárd forint kiesést jelentene - részletezte. Ezért is túlzónak tartja a 6 százalékpontos járulékcsökkentési javaslatot a munkáltatók részéről.

Egyetért azzal a munkáltatói oldal, hogy bérfelzárkózásra van szükség, de úgy gondoljuk, hogy a hazai kkv-k számára a jelentős béremelés nem jelenthet hátrányt - mondta Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

Elismerjük, hogy ez egy jó gesztus, üzenet a külföldi befektetők számára, de az általunk képviselt vállalkozásoknak kis része járna jól - vélekedett a csütörtökön ismertetett társasági adó csökkentési tervről. 1100 vállalkozást érint csupán ez az adócsökkentés, ezért ez nem igazán ajándék - írja a Portfolio.