A Freedom House nemzetközi civil szervezet szerdán közzétett, immár kilencedik éves jelentése szerint Magyarország továbbra is a "szabad" kategóriában van, a polgári szabadságjogok terén megőrizte a tavalyi és tavalyelőtti 2-es osztályzatot, míg a politikai jogokat illetően egyet rontott, 2-est kapott a tavalyi 1-es, legjobb "jegy" után. (Az FH értékelési rendszerében az országok a két osztályzat 1 és 2,5 közötti átlaga esetén minősülnek szabadnak, emlékeztet az MTI.)

A dokumentum azzal indokolja a leminősítést, hogy a választási kampány kevés teret engedett a méltányos versenynek, nagyobb törvényhozási és más előnyöket adva a kormányzó pártnak. Idézi Orbán Viktor miniszterelnököt, miszerint "egy demokráciának nem kell szükségképpen liberálisnak lennie" - számol be az Index.

A 195 ország és 15 terület szabadságfokát értékelő dokumentum szerint aggasztó mértékben hanyatlott a demokrácia az elmúlt évben világszerte: 2,6 milliárd ember élt nem teljesen szabad országban, 61 ország lett kevésbé szabad, miközben csak 31-ben javult a helyzet e téren.