Rossz hírt kaptak a dohányosok

A legújabb kutatások szerint a hagyományos és az e-cigaretta együttes használata megötszörözi a szívroham kockázatát. Az e-cigi pedig önmagában is duplájára növeli azt - írja az Index egy MTI hírre hivatkozva.
Szepesi Anita, 2018. február 27. kedd, 11:13
Fotó: Shutterstock

A káros hatást bizonyító, közel 70 ezer ember adatainak elemzésével készült tanulmányt az amerikai Nikotin- és Dohánykutatási Társaság éves konferenciáján mutatták be Baltimore-ban - olvasható a portál MTI-re hivatkozó cikkében.

A kutatók szerint rendkívül aggasztó a megnövekedett kockázat. Az e-cigarettát használók zöme ugyanis nem hagy fel a hagyományossal sem, az e-cigi nem ösztönöz a leszokásra, sőt, inkább csökkenti annak valószínűségét, a fiataloknál ráadásul növeli a hagyományos cigarettára való áttérés esélyét.

Az e-cigaretták nagy koncentrációban tartalmaznak mikroszemcséket és más mérgeket, amelyeket a szív- és keringési betegségekkel és nem daganatos tüdőbetegségekkel hoztak összefüggésbe. Ezeknek a betegségeknek a számlájára írható a dohányzás okozta halálozások több mint fele.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK