Egy szakmai fórumokon idézett átfogó brit tanulmány szerint 10 évvel korábban halnak meg azok a férfiak, akik dohányoznak. A felmérések szerint azonban a dohányzás abbahagyása bármikor is szánja rá magát valaki - jelentősen javítja az életesélyeket. A nemdohányosok közül kétszer annyian élték meg hetvenes éveiket.

A dohányzás okozta halálozások élén a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyérkatasztrófák (stroke) állnak.

Az egész szervezetben rombol

A dohányzás mind a szívünkre, mind a tüdőnkre káros. A dohányosok jelentős részénél súlyos légúti és tüdő megbetegedéseket okoz a krónikus gyulladás és rostpusztulás révén ezért a dohányzással töltött évek mentén fokozódó légzési nehézség lép fel. A tüdőrákok hátterében is 80-90 százalékban a cigaretta áll - hangsúlyozza Fényes Márta tüdőgyógyász, belgyógyász, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokás Támogató Módszertani Központ munkatársa. A már kialakult COPD, krónikus bronchitis, fennálló asztma esetében a további dohányzás felgyorsítja a légzési funkciók romlását és csökkenti a kezelés eredményességét. Ereink, szívünk károsodása is markáns, mivel a lappangó érelmeszesedés mentén a szív koszorús ereiben, az agyat ellátó erekben és a végtagi artériákban is támad szűkület.

De a dohányzás beleszól a vérkeringésbe azáltal is, hogy thrombózis hajlamot okoz és a kiserekben a vérsűrűséget növeli. Ezért a lassan kialakuló koszorúér elzáródás és a hirtelen fellépő és közvetlenül életet veszélyeztető szívinfarktus kialakulásáért is felelős.

Ha valaki átesett már egy infarktuson és nem tesz le a cigarettát, akkor komoly esélye van a második infarktusra, ami gyakran halálos.

A dohányzásról leszokni nem könnyű, de segítséggel könnyebb. A támogató segítség lehet egyszerű tanácsadás és követés, erősebb függés esetén szakszerű program keretében nyújtott támogatás és ezek mellé akár gyógyszeres kezelés - teszi hozzá a szakember. Ilyen ingyenes segítséget kaphat bárki, aki igénybe veszi a Korányi Intézetben működő call centerben elérhető telefonos leszokás támogató programot a 06-80-44-20-44 zöld számon.

Mi történik, ha abbahagyja a dohányzást?

A pozitív hatások már az első naptól jelentkeznek, s egy év múlva a szív-érrendszeri betegségek kockázata a felére csökken, 2-3 év múlva pedig a légúti betegség kialakulása és szövődményeinek kockázata (súlyos tüdőgyulladás) már nem magasabb, mint a sosem dohányzóké.

Szeptember 30-án, a Szívünk Napján a Magyar Kardiológusok Társasága a Millenárison várja ingyenes családi- és szűrőprogramokkal azokat, akik szeretnék megőrizni vagy visszaszerezni egészségüket.