Rossz hírt kaptak a gyümölcsrajongók

A március elsejére kialakult rendkívüli hideg jelentős károkat okozott egyes virágrügyekben, ez pedig komoly csapás a baracktermesztőknek - mondta el az InfoRádiónak Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szombaton.
Szabó Dániel, 2018. március 17. szombat, 16:17
Fotó: Napi.hu

Jelentős károkat okozott a barackosokban március elején a fagy a Dunántúlon, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is. Két részre szakadt az ország: a Budapest-Hódmezőváráhely vonaltól nyugatra, délre fekvő területeken mínusz 20 foknál is hűvösebb volt, míg ettől északra mínusz 10-15 fokig csökkent a hőmérséklet. Itt egy fajtánál sem volt oéyan a kár, ami érdemben befolyásolhatná a termést - mondta el a szakember a rádiónak.

De a Dunántúlon, Csongrád és Bács-Kiskun megyében a kajszibarack erősen sérült, van ahol száz százalékos a virágrügy kár. Ezeken a helyeken elképzelhető, hogy nagyon gyenge lesz a termés, ha egyáltalán lesz bármi. Az őszibarackosokat is elérte a vész, a két fajtából országos viszonylatban is terméscsökkenésre kell számítanunk.

A többi gyümölcs - egyelőre úgy tűnik - átvészelte a fagyokat. Kérdés, hogy a szombaton az országot elérő fagyos időjárás milyen hatással lesz a rügyezésre. Az OMSZ a legmagasabb fokú riasztást adta ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.03.18 09:18

@rotaryfun:
Elvben lehet tudni.
Ha kettévágsz egy éles késsel egy virágrügyet, és belül barna, akkor abból már nem lesz termés.
Nem tudom hogy mennyi a kamu a hírben. Lehet, hogy én szerencsés vagyok (ország középső része), nekem a március eleji fagyok nem okoztak kárt, még nem volt annyira előrehaladottak a kajszi virágrügyei.
Most azonban más a helyzet, bár a környékünkre nem mondanak -10 fokokat, csak -4 fok körül. Meglátjuk, hét végére kiderül.
Lehet, hogy idén nem lesz kajszi pálesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.03.17 17:17

Még ki sem virágzottak a fák de már tudják hogy 100% a kár :) A támogatásokból nem dzsipót meg vadászpuskákat kellene venni aztán jutna idő és pénz a földekre is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html