Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Módosult a babaváró hitel egyik feltétele: szigorodott az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási (tb) jogviszonyra vonatkozó előírás. Ez azokat érintheti hátrányosan, akik a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatják vagy folytatták a tanulmányaikat - írja a Bankmonitor.hu. A változtatás következtében előfordulhat, hogy aki tavaly még jogosult volt babaváróra, 2020-ban már nem lesz az.

A babaváró hitel igen kedvező hitelkonstrukció, hiszen ha az igénylést követő 5 évben gyermek születik, a futamidő végéig kamatmentes marad, míg a második gyermeknél a fennálló tőketartozást 30 százalékkal csökkentik, a harmadiknál pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. Az állami támogatás igénybevételéhez azonban számos jogszabályi feltételt is teljesítenie kell az igénylőknek.

Szigorodó feltételek

Ezek közül 2020. január 1-jén az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási (tb) jogviszonyra vonatkozó elvárás változott meg, ami a portál hitelszakértőinek tapasztalatai szerint eddig is az egyik legnehezebben megugorható akadálynak bizonyult. Az a fiatal pár, amelynek egyik tagja 2017. decemberéig szakiskolában folytatott tanulmányokat, azóta pedig folyamatos, alkalmazotti munkaviszonya van, tavaly év végéig még megfelelt a babaváró tb-jogviszonyra vonatkozó előírásainak, míg 2020. januárjától már nem lesz csak kétéves tb-jogviszonya, emiatt nem lesz jogosult a támogatásra.

A babaváró hitelre vonatkozó kormányrendelet maga nem változott, az igénylő házaspár legalább egyik tagjának továbbra is minimum 3 év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, amiből az utolsó 180 napnak magyar munkaviszonyból kell származnia. (Ez utóbbi azt jelenti, hogy a külföldön élő és dolgozó családok akkor sem igényelhetik a babavárót, ha egyébként tervezik, hogy a hitel felvételét követően hazatelepülnének. A csok - családok otthonteremtési kedvezménye - azonban számukra továbbra is elérhető.)

A szakiskola már nem fogadható el

Ugyanakkor az elfogadható jogviszonyok köréből kikerült egy elem: 2020. januárjától nem minősül biztosítottnak a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában tanulmányokat folytató tanuló. Vagyis a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban eltöltött évek a továbbiakban nem számítanak bele a 3 éves jogviszonyba.

Mi felel meg a tb-jogviszonynak jelenleg?

Munkaviszony*
Álláskeresési támogatás
Egyéni vállalkozó*
Társas vállalkozó*
Megbízási szerződés*
Egyházi szolgálati jogviszony*
Mezőgazdasági őstermelő*
Felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytató személy
Más állam társadalombiztosítási rendszerében biztosított személy
(*Az utolsó 180 napos időszakban is elfogadhatók.)

Folyamatos jogviszonynak számít, ha maximum 30 nap telik el két tb -jogviszonyra jogosító tevékenység között. Emellett az is elfogadható, ha a felsőoktatási tanulmányok befejezését követő 6 hónapon belül talál munkát az igénylő. Viszont a közfoglalkoztatási jogviszonyból maximum egy év számítható be. Az utolsó 180 napra szigorúbb szabályok érvényesek, abban az időszakban kizárólag a vállalkozói és alkalmazotti jogviszony fogadható el.