Rossz hírt kaptak a közszolgák: nem jön meg idén a decemberi fizetés

A szabályozás változása miatt idén már nincs előre hozott fizetés a közszférában, csak januárban utalja a Magyar Államkincstár a dolgozók decemberi fizetését.
Inforádió, 2016. december 28. szerda, 16:19
Fotó: Napi.hu

Sem karácsony előtt, sem pedig a két ünnep között nem kapják meg decemberi munkavégzésük után járó fizetésüket a közszférában dolgozók, mintegy 900 ezer ember.

Pedig az elmúlt években rendre az volt a gyakorlat, hogy január eleje helyett, már decemberben megjött a pénz, ami az ünnep miatt jól jött az érintetteknek, bár a január végtelenül hosszúnak tűnhetett ezután.

A központosított illetmény-számfejtés rendjét az államháztartásról szóló törvény, illetve ennek egy rendelete szabályozza. Ez a jogszabály módosult tavaly, ezért valamennyi intézménynél a bérszámfejtés minden hónap utolsó munkanapján történhet, és ez vonatkozik a 2016. decemberi számfejtés időpontjára is - írta a Magyar Államkincstár az InfoRádió megkeresésére.

A fizetések utalása a közszolgálati jogviszonnyal rendelkezőknél minden hónap ötödik napjáig, közalkalmazottaknál és a munka törvénykönyve hatálya alá tartozóknál tizedikéig történik.

Van ugyanakkor idén kivétel: azoknál a központi hivataloknál, költségvetési szerveknél, háttérintézményeknél, amelyek 2017. január elsejével megszűnnek, még ebben a hónapban meglesz a bérfizetés - írta az államkincstár. Vagyis ezen intézmények dolgozói az átalakulás, megszűnés, beolvadás miatt előbb kapják meg decemberi teljesítményükért a fizetésüket. Érintett intézmény például a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Nemzeti Kulturális Alap, vagy épp az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Az állami tulajdonú társaságok, csakúgy, mint más cégek, maguk döntik el, hogy előrehozzák-e a decemberi bérek kifizetését.

HOZZÁSZÓLÁSOK