Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén várhatóan továbbra is nagyon magas marad, a parlagfűvel erősen fertőzött területek közvetlen környezetében - elsősorban az Alföldön - extrém magas parlagfű pollenterhelés is előfordulhat.

A parlagfűre érzékenyek tünetei állandósulhatnak, illetve erősödhetnek. Így előfordulhat tüsszögés, nátha-jellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torok viszketés, torok-köszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

A tünetek enyhíthetők azzal, ha minden este lefekvés előtt hajat mosunk, a gyakori, nedves ronggyal történő portörléssel, illetve sokat segíthet, ha az ágyneműt, különösen a párnahuzatot is gyakrabban cseréljük.

A meteorológiai előrejelzés szerint szórványosan továbbra is lehet számítani zivatarokra, ilyenkor a hirtelen feltámadó viharos szél nagyobb mennyiségben is szállíthatja a parlagfű virágporát.  Az allergiás betegek, amennyiben lehetőségük van rá, a zivatarokat megelőző szeles időben kerüljék a szabadban tartózkodást - figyelmeztet a tisztifőorvos.