Rossz napok járnak a nyíregyházi csempészekre

10 millió forint értékű hamis ruhanemű, 50 millió forintos adózatlan cigaretta, 1700 liter üzemanyag, 17 darab autó, több száz liter pálinka a háromnapos razzia mérlege. A csempészek új módszere, hogy sóval tömik ki a kartondobozos cigarettákat.
NAPI Online, 2005. július 19. kedd, 14:54
Fotó:

A Vám- és Pénzügyőrség - a határőrség és a rendőrség közreműködésével - összevont akciót hajtott végre az ukrán határszakaszon és a kapcsolódó régiókban. Az akciósorozat során - 2005. július 15-18. között 26 esetben közel 8200 karton adózatlan cigaretta lefoglalására került sor, több mint 50 millió forint értékben.

A további ellenőrzések során mintegy 10 esetben foglaltak le közel 10 millió forint értékben hamis márkajelzésű ruházati termékeket és indítottak eljárást szerzői és ahhoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az akciósorozat keretén belül - csempészet bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt - lefoglalásra került még 1700 liter üzemanyag, valamint 17 db személygépkocsi is, utóbbiak mint bűncselekmények elkövetésének eszközei.

Fentieken túl három magyar személygépkocsit is ellenőrzésük alá vontak a pénzügyőrök, ezekből összesen 12 000 doboz papírkartonokkal, illetve sóval kitömött cigarettásdoboz került elő, melyek tökéletesen alkalmasak voltak az alkalmi vásárlók megtévesztésére.

A nyíregyházi piac területén és más lakatlan helyeken több esetben ismeretlen személyek által hátrahagyott csomagokból és járművekből került elő több száz karton adózatlan cigaretta, valamint több tíz liter szeszes folyadék.

Ezen idő alatt a fővárosi piacokon és azok környékén is nagyszabású, összehangolt akciósorozatot indítottak a vámosok a polgárőrség bevonásával, melynek eredményeképp 13 helyszínen 8 elkövetőt fogtak el, összesen közel 70 millió forint értékben foglaltak le hamis márkajelzéssel ellátott ruházati terméket, cipőket és napszemüvegeket. A büntetőeljárások áru hamis megjelölése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kerültek megindításra.

HOZZÁSZÓLÁSOK