A testület szerdán közzétett jelentése leszögezi: "a kötvényvásárlási program anélkül őrli fel a piaci fegyelmet, hogy politikai fegyelemmel helyettesítené azt". A monetáris és fiskális politika közötti határ elmosódásával kapcsolatban pedig a dokumentum rámutat, hogy "a hitelességét veszélyezteti az ECB azzal, hogy a szuverén adósság monetizálásának gyanújába keveri magát".

Németország határozottan ellenzi az ECB kötvényvásárlási programját, de annak új elnöke Mario Draghi már jelezte, hogy a bank kész folytatni a törlesztési nehézségekkel küszködő euróövezeti országok kötvényeinek vásárlását.

A "bölcsek tanácsa" az ECB-től az év végéig az irányadó kamat 1,00 százalékra csökkentését várja, ami a 2012-es év egészében fenn is marad.

Új megoldás

A jelentés egy teljesen új megoldást javasol az euróövezet beavatkozási kapacitásának növelésére a törlesztési problémák terjedésének megakadályozásához, amennyiben az uniós stabilitási eszközkezelő EFSF 440 milliárd eurója ehhez nem bizonyulna elegendőnek.

A "bölcsek" a mostani gyakorlat, az adósság újabb hitelek felvételével történő törlesztése helyett egy "Európai Megváltási Paktum" (European Redemption Pact) létrehozását javasolják. Ennek keretében a 60 százalék feletti GDP-arányos államadóssággal terhelt országok adósságuknak a küszöb feletti hányadát egy "megváltási alapban" vonnák össze közös kezességvállalás mellett. A résztvevő országok költségvetési reformok végrehajtása mellett köteleznék el magukat és 20-25 év alatt fizetnék vissza tartozásukat.

A megváltási alapban az elemzés szerint néhány év alatt 2,3 ezer milliárd eurónyi szuverén államadósság halmozódna fel.

Akadozni fog a német motor

A testület jelentése szerint az elmúlt két évben az euróövezet növekedési motorjaként működő német gazdaság növekedése akadozik majd az elkövetkező néhány negyedévben az euróövezeti adósságszolgálati válság miatt romló üzleti és fogyasztói bizalom, illetve az exportkereslet csökkenése miatt.

A "bölcsek tanácsa" 2012-re 0,9 százalékos német GDP növekedést jelez előre, kissé alacsonyabbat a kormány 1,0 százalékos várakozásánál. A kormány az elmúlt hónapban csökkentette 2012-es GDP-növekedési várakozását 1,8 százalékról 1,0 százalékra.

Az idei gazdasági növekedési ütem 3,0 százalék lesz Németországban a "bölcsek tanácsa" számításai szerint. "A gazdasági teljesítmény folyamatosan javult 2011-ben és az év egészét tekintve a GDP-növekedés üteme elérheti a krízis előtti szintet" - írja a tanulmány. "A lendület a harmadik negyedévben is kitartott, de ezt követően a romló világgazdasági kilátások miatt a gazdasági aktivitás lassulására lehet számtani, pozitív fordulat pedig 2012 közepe előtt nem várható."

Jövőre a belső kereslet növekedésére támaszkodhat majd a német gazdasági fellendülés, mivel a globális kereslet javulásra 2012-ben még nem lehet számítani.

A jelentés a német export 7,8 százalékos növekedését várja az idén a tavalyihoz képest, jövőre pedig 3,2 százalékosat. Az import az idén 7,1 százalékkal, jövőre pedig 4,2 százalékkal emelkedik.