Átlagosan 208 ezren voltak munka nélkül a július-szeptemberi időszakban, ami 4,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.

Ez 1 százalékpontos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a KSH csütörtökön publikált adataiból. Szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 37 ezerrel, 222 ezer főre nőtt a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta egy hónap alatt 0,8, egy év alatt 1,2 százalékponttal emelkedett.

Egy másik adatközlő, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szerdai tájékoztatása szerint októberben 306 100 álláskereső szerepelt a nyilvántartásában, 17 300-zal kevesebb a szeptemberben mért adatnál. Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatásban nem részesül.

A KSH másik friss adatsorából az látszik, hogy július és szeptember vége között a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,486 millió volt, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája pedig 70,2 százalékot tett ki. A férfiak foglalkoztatási szintje érdemben nem változott az előző év azonos időszakához képest, míg a nők esetében csökkenés történt

Szeptemberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4,482 millió fő volt, ez az előző hónaphoz képest 32 ezer fős csökkenésnek felel meg.