Rosszabb a helyzet Magyarországon, mint azt az OECD jelentés sugallta

Az OECD által közölt gyógyszerköltési adatok nem alkalmasak következtetések levonására - írja közleményében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE).
Napi.hu, 2015. november 30. hétfő, 21:04
Fotó: Napi.hu

Magyarország vezető helyen szerepel az OECD legfrissebb jelentésében az abszolút és GDP arányos gyógyszerkiadásaival. Bár a közismerten rossz magyar megbetegedési mutatók akár még indokolhatnák is a magas kiadásokat, a valós adatok mégis mást mutatnak - olvasható az IGYE közleményében.

Nemzetközi összehasonlításoknál nem határozható meg egységesen, hogy mit értenek az egyes országok gyógyszerkiadás alatt és a számítási módszertanban is eltérések vannak (pl. a gyártói befizetések figyelembevétele, fekvőbeteg szakellátás gyógyszerköltségeit tartalmazzák-e az adatok, gyógyászati segédeszközök kiadásainak beszámítása a gyógyszerkiadások közé, stb.), így ezen eredményekből hibás következtetések vonhatók le.


Gyógyszerköltés megoszlása finanszírozási forrás szerint 2013

Ezért elengedhetetlen lenne a nemzetközi szervezetek részéről az egységes módszertan és validálási folyamat kialakítása. Ezt a megállapítást támasztja alá Kaló Zoltán és munkatársainak tanulmánya, amelyben a szerzők "...egységes módszertan kialakítását javasolják a gyógyszerkiadások összehasonlíthatóságának javítására." Azt is leszögezik, hogy "...azok a hazai és nemzetközi döntés-előkészítő elemzések, amelyek a fenti tényezőket nem veszik figyelembe, félrevezetőek lehetnek." Ezen tényezőket figyelembe véve a hazai gyógyszerfogyasztási mutatók kalkulálásánál arra a megállapításra jutottak, hogy "hazánkban a gyógyszer-közkiadások részaránya nemzetközi viszonylatban még akkor sem magas, ha nem korrigáljuk az adatokat a gyártói befizetésekkel."

Néhány hónappal ezelőtt a Magyar Gyógyszerész Kamara közzétette saját számításait és a 2012-es OECD jelentésben szereplő 2,5 százalékos állami helyett 1,69 százalékos teljes (állami + magán) kiadási mértéket talált. Az azóta emelkedő GDP miatt ez az arány mostanra csökkent. Az  elmúlt 10 év során Magyarország a világ egyik leghatékonyabb árszabályozó és árcsökkentő rendszerét alakította ki, amelynek következménye, hogy a hazai gyógyszerárak nemzetközi összehasonlításban a legalacsonyabbak között vannak, továbbá a gyártók jelentős, évente mintegy 60 milliárd forint befizetéssel tovább csökkentik az ország gyógyszerkiadásait.

Forrás: OECD
Gyógyszerkiadások fejenként és GDP arányosan 2013

Ennek eredményeként a gyógyszerközkiadások nem érik el azt a szintet amely az ország egészségügyi mutatói alapján kívánatos lenne, pedig az IGYE szerint a hatásos és biztonságos gyógyszer az egészségbe történő állami befektetés egyik leghatékonyabb eszköze. A magyarok egészségi állapotának javításához elengedhetetlen az erre szánt kiadások növelése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2015.12.01 12:53

@lomb: Igazad van abban, amit leírtál, de fejezd be a dubajozást most már, ha szabad kérni... régebben tudtál kultúráltan odaszúrni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.12.01 00:27

"Rosszabb a helyzet Magyarországon..."

A napi.hu dubajos munkatársai ismét kitettek magukért a címadásban is!

A címmel ellentétben jó híreket közöl a cikk. Pl. "Magyarország a világ egyik leghatékonyabb árszabályozó és árcsökkentő rendszerét alakította ki, amelynek következménye, hogy a hazai gyógyszerárak nemzetközi összehasonlításban a legalacsonyabbak között vannak"

Ez a mondatrész olyan rossz helyzetet takar?

A gyógyszerfogyasztás növekedése és az egészség bizonyosan szoros korrelációt mutat? Nem! Nem hiszem, hogy egy egészséges társadalom ismérve a gyógyszerfogyasztás növelése és a gyógyszerkiadások növekedése lenne! Épp ellenkezőleg! A mesterségesen előállított, elsősorban tüneti kezelésre szolgáló mérgek fogyasztása ellenőrizetlen, ellenőrizhetetlen hatásokkal járnak a sok évig tartó "hatásvizsgálatok" ellenére is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2015.11.30 22:53

Mindennapos hír. Magyarország = rossz, rosszabb, mégrosszabb, katasztrófális, utolsó helyen, hátul.
Minden nap ezt kapjuk.

Köszönjük madzsarok! Csak mint száz éve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html