Rosszabb lett a magyar külkeradat

Az impozáns első becsléshez képest lefelé korrigálta a 2015. februári exportadatokat a KSH, magasabb import mellett, így a többlet is kisebb lett.
Napi.hu, 2015. május 4. hétfő, 09:49
Fotó: Napi.hu

A második becslés szerint a kivitel értéke 7,2 milliárd eurót (2221 milliárd forintot), a behozatalé 6,3 milliárd eurót (1961 milliárd forintot) tett ki, ez rendre 6,0 és 6,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 41 millió euróval bővült 2014. februárhoz viszonyítva, és 848 millió eurót tett ki. (Az első becslésben még 7,4 százalékos export- és 6,3 százalékos importnövekedés szerepelt, a 7,3 milliárd eurós kivitel és a 6,4 milliárdos behozatal egyenlegeként 935 millió euró többlet jött ki. Az egyenleg értéke 87 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt 935 millió eurónál.)

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 12, a behozatalban 9,0 százalékkal nőtt. Január hónaphoz hasonlóan februárban is 10 százalékot meghaladó volt a bővülés az általános rendeltetésű ipari gép és az energiafejlesztő gép és berendezés behozatalában, valamint a villamos gép, készülék és műszer mindkét irányú forgalmában. Az utóbbi termékkör forgalomélénküléséhez részben a közelmúltban megvalósított beruházások járultak hozzá. A közúti jármű exportvolumene csaknem negyedével bővült, ugyanakkor behozataluk alig haladta meg a tavaly februári szintet. A közúti járművek kivitele főként az új, hazai gyártású gépjárműmodellek piaci bevezetése folytán növekedett meg. A legdinamikusabban a Németországba, az Egyesült Államokba és a Törökországba irányuló kiszállítások bővültek, míg a kínai és az orosz értékesítés csökkent. A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék importvolumene több mint tizedével nőtt, elsősorban a televízió- és mobilalkatrészek megnövekedett behozatala miatt. A kivitel a bázisszint körül alakult.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,8, illetve 12 százalékkal emelkedett. A forgalom növekedését meghatározó vegyi áru és hasonló termékeken belül a legtöbb termékkört 10 százalékot meghaladó emelkedés jellemezte. A legnagyobb súlyú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele ötödével, behozatala kétötödével bővült. A forgalomnövekedésben a szélesebb termékpaletta mellett meghatározó a gyógyszerelosztó központok szerepe is. Ezzel szemben a vas és acél mindkét irányú forgalma nagymértékben csökkent, valamint a szintén jelentős szakmai, tudományos ellenőrző műszer exportvolumene csaknem hatodával esett vissza a tavaly februári magas bázisszinthez képest.

Az energiahordozók importvolumene - a forintárak jelentős csökkenése mellett - 5,9 százalékkal volt kevesebb. Ennek oka, hogy az importforgalom egyharmadát adó természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene több mint negyedével esett vissza. Az árufőcsoporton belül a fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék importvolumene tizedével bővült, ugyanakkor az árcsökkenés miatt az importérték jóval alacsonyabb volt a tavaly februárinál. Az orosz feladású import számottevően csökkent, míg az iraki viszonylatban jelentős növekedést regisztráltunk. A villamos energia importvolumene nem változott.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,5, az importé 11 százalékkal nőtt. A gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene kevesebb mint 5 százalékkal emelkedett, ugyanakkor értékben csökkent, ezen belül is a búzakiszállításoké a legnagyobb mértékben. A tejtermék és tojás, valamint az állati takarmány exportvolumene több mint tizedével nőtt, az élő állat és a csekélyebb részarányt képviselő dohány és dohányáru kivitelében azonban jelentős csökkenést mértünk. Az import minden termékcsoportját kisebb-nagyobb növekedés jellemezte. Ezek közül meghatározó a hús és húskészítmény, az élő állat és a zöldségféle és gyümölcs volumennövekedése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorti, 2015.05.04 12:10

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.05.04 12:01

felrevezeto a cikk cime, ugyanis a kulkermerleg nem romlott, hanem javult, ugyanis euroban szamolva is 5 szazalekkal nagyobb a tobblet, mint tavaly ilyenkor.


csak a ksh elorejelzesenel lett rosszabb, azaz ok tulzottan optimistak voltak, es szuperjo csak nagyon jo lett.

ez foleg annak tukreben orvendetes, hogy pl nagy britannia es franciaorszag evi 220-250 milliard euros evi kulkerhianyt produkalnak, az usa pedig kb 800 milliardost.
azaz ezek a gazdasagok lufik, sokkal tobbet fogyasztanak, mint amennyit megtermelnek, a kulfold finanszirozza oket, ennek pedig elobb -utobb csunya vege lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorti, 2015.05.04 09:57

...magasabb import miatt ...
..mivel nő a fogyasztás ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html