Rosszabbul élnek a vállalkozók is

A legnagyobb gondot a kereslet visszaesése jelenti még jövőre is, a vállalkozói jövedelmek 2009-10 során akár 15-18 százalékkal is csökkenhetnek - írja az MR1-Kossuth Rádió.
NAPI, 2009. augusztus 26. szerda, 16:13

Akár 15-18 százalékkal is csökkenhetnek a vállalkozói jövedelmek idén és jövőre, a legnagyobb gondot a gazdaság számára a kereslet visszaesése jelentheti - idézi a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamarát (MKIK) az MR1-Kossuth Rádió.

Az MKIK szerint összességében 50 milliárd forinttal növeli a vállalkozások terheit a jövő évtől önmagában az, hogy a társasági adóalapból nem írhatják majd le az iparűzési adót. Önmagában a keresletcsökkenés okozza a legnagyobb kárt, emiatt nagyjából 1.200 milliárd forinttal romlik majd a vállalkozások jövedelempozíciója - véli Parragh László, a kamara elnöke.

Parragh szerint vannak olyan ágazatok, ahol a válság hatásai némi fáziskéséssel jelentkeznek, ugyanakkor ha az emberek elhiszik, hogy lesz munkahelyük, lesz keresetük és mernek vásárolni, akkor a keresletnövekedés miatt több iparág is könnyebben vészelheti át a gazdasági válságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK