BUX
40021

Rosszabbul jártak a nyugdíjasok - itt az inflációs adat

A várakozásokat kissé felülmúlta a KSH által közölt júliusi inflációs adat, vagyis a pénzromlási ütem a prognosztizáltnál kevésbé fékezett.

NAPI, 2010. augusztus 11. szerda, 09:01

Júliusban 4,0 százalékkal múlta felül a fogyasztói árszínvonal az egy évvel korábbit. A Napi elemzői konszenzusa 3,8 százalékos drágulással számolt a júniusi 5,3 százalék után.Júliusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt, az első hét hónapban átlagosan 5,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Ezek az adatok is a lassulást jelzik, hiszen az előző hónapban még rendre 0,2 és 5,7 százalékról számolt be a hivatal.A havi változás szintén 0,1 százalék volt a maginfláció, a nyugdíjas kosár esetében, illetve az adóváltozásoktól megtisztított index esetében is. Az éves maginfláció mindössze 1,3 százalék, míg a nyugdíjas árindex az alapadatnál magasabb, 4,2 százalék. A változatlan adótartalmú éves árindex 3,3 százalékos emelkedést mutat.A gyengélkedő belföldi kereslet árfékező hatását jól mutatja, hogy a maginfláció az alapadatnál is nagyobbat esett, júniusban még 3,5 százalékon állt ez a mutató. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB monetáris tanácsának nem kell aggódnia az infláció miatt a következő kamatdöntés meghozatalakor.Az infláció júniushoz viszonyított fékeződését alapvetően az magyarázza, hogy kiesett a bázisból a tavaly júliusi öt százalékpontos áfa- és jövedékiadó-emelés hatása.

 A kedvezőtlen időjárás miatti terméskiesés meglökte az idényáras élelmiszerek árát (éves összevetésben több mint 27 százalék volt a drágulás). Szintén az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,4 százalékkal növekedett a háztartási energia ára, ám ezen bell a távfűtésé 17 százalékkal csökkent. Szintén átlag felett, 6,7 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk, valamint 6,5 százalékkal az egyéb cikkek, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 16,0 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruké közel 5 százalékkal nőtt. Az oroszországi szárazság és tüzek miatt a világpiacon rallyba kezdett gabonaárak mintha már éreztetnék hatásukat, hiszen a liszt havi összevetésben 1,2 százalékkal drágult - igaz, éves szinten még így is bő 10 százalék az árcsökkenés.
Bár a szolgáltatások összességében átlag alatt drágultak, ezen belül a távolsági utazás 15,7, a szemétszállítás 7,5, a helyi tömegközlekedés 5,1 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. A ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkek viszont olcsóbbak lettek.