Rosszat tett az időjárás a burgonyának és a hagymának

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom - közölte Domján Erika, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az M1-en.
Szász Péter, 2018. szeptember 23. vasárnap, 11:49
Fotó: Pixabay

Burgonyából kisebb termés lett, mert a klíma nem volt optimális a termesztésére, virágzáskor kellene a legtöbb nedvességet kapnia. Csak olyan fajtákat kell választani, amelyek bírják ezt a klímát - idézi az MTI a szakembert.

A hagymafélékre nemcsak a vízhiány volt rossz hatással, bizonyos területeken a viharkárok is megtizedelték a termést. Hollandiában és Németországban is kevesebb termés lett, az árak emelkedése viszont annyiból jó, hogy többen kezdenek majd bele a növény termesztésébe.

Fokhagymából évek óta behozatalra szorul az ország, vöröshagymából is jelentős az import, mert Magyarországon nem kellő hatékonysággal termelnek. Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy a napraforgóra és a kukoricára jó hatással volt a vízhiány, mert a gombás betegségek kevesebb eséllyel élik túl a száraz időszakot.

Szerinte a napraforgó ára nem fog jelentősen emelkedni a termésmennyiség miatt.

A gyümölcsöknél szélsőséges eredmények születtek, a meggy például nem jól termett, almából viszont jó és nem kevés, körülbelül 700-720 ezer tonna lesz - közölte Domján Erika.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK