Rosszul járnak a közszolgálati dolgozók

A 2015-ös költségvetéshez kapcsolódó törvénytervezetek eddig megismert paraméterei tovább rontják a magyar munkavállalók, benne a közszolgálati munkavállalók életviszonyait - hívja fel a figyelmet a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.
Napi.hu, 2014. november 4. kedd, 15:40

Úgy látják: a költségvetés eddig megismert számai azt jelzik, hogy - a pedagógus életpályához kapcsolódó bérfejlesztés további lépcsője, valamint a fegyveres és rendvédelmi bérek emelésén túl - a kormány nem kívánja megoldani az ezzel a költségvetéssel már hetedik éve befagyasztott, és az előmenetel szempontjából gyakorlatilag funkcióját vesztett közalkalmazotti és köztisztviselői bérrendszerek okozta feszültségeket.

A fórum gazdaságilag és társadalmilag is elhibázottnak tartja a béren kívüli juttatások, a különböző cafetériaelemek eddig is indokolatlan mértékű adójának további emelését. Ezzel ugyanis nem csak a munkavállalók juttatásai, hanem az elfogadóhelyeken meglévő munkahelyek is veszélybe kerülnek.

Hozzátették: elfogadhatatlan számukra a társadalom korszerű működéséhez elengedhetetlen internet bármilyen önálló vagy telekommunikációs adóban elrejtett, és ezzel a szabad hozzáférést is nehezítő adóztatása.

A közszféra, az állami feladatok működtetéséhez szükséges intézményhálózat alulfinanszírozottsága a 2015-ös költségvetésben is változatlan marad, amely veszélyezteti az ellátórendszerek - kórházak, múzeumok, iskolák, egyéb egészségügyi-, szociális- és gyermek ellátó intézmények - működési biztonságát és elfogadhatatlan helyzetbe hozza a különböző szociális ellátásban részesülők, azt bármilyen módon igénybe vevők körét és családjait - húzzák alá.

A fórum követeli a kormánytól, hogy a parlament előtt levő adó- és költségvetési törvénytervezetekről a legrövidebb időn belül történjen érdemi egyeztetés az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretén belül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.11.04 22:30

@na4: Megnézném, hogy mit csinál majd a digitális ápolóval, villanyszerelővel, portással, takarítóval, karbantartóval...

Vannak persze... Csak azok nem havi 118.000-be kerülnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.11.04 18:02

A közalkalmazottak 80%-t ki kell rúgni, és be kell vezetni az elektronikus, digitális államot. Képtelenség már ennyi mások nyakán elő közalkalmazottat eltartani. Minek nekünk 3200 önkormányzat a rengeteg tintanyalóval?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

doki1234, 2014.11.04 17:22

örüljenek hogy van állásuk. ha nem tetszik ki lehet lépni, lehet menni közmunkásnak. 1000 másik jön a helyükre. ennyi
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html