A Magyar Nemzet szombaton arról írt, hogy országszerte arra utasították az iskolaigazgatókat, haladéktalanul írják meg, hány gyermek tanul rovásírást választható tantárgyként vagy szakkör keretében az általános iskolákban. A Magyar Nemzet megkereste az állami fenntartót, hogy mi okból érdeklődnek kiemelten a rovásírás iránt, és miért volt szükség ilyen szoros határidő megadására, de a lapzártáig egyetlen kérdésükre sem kaptak választ.

Vasárnap viszont a Klebelsberg Központ kiadott egy közleményt, melyben úgy vélték, "félrevezető, találgatásokon alapuló cikkek jelentek meg bizonyos médiumokban arról, hogy a kormányzat a rovásírás népszerűsítését, kiemelt támogatását tervezi".

Szerintük a valóság prózai: "egy sajtókérdés érkezett a rovásírást tanuló általános iskolás diákok számáról, amelynek a megválaszolásához kért adatokat a Klebelsberg Központ a tankerületi központoktól. A cikkekben sugalmazottakkal ellentétben természetesen semmiféle retorzió nem éri azokat az iskolaigazgatókat, akik nem tudtak határidőig reagálni a kérésre."

Sajnálatosnak tartják továbbá, "hogy egyesek, anélkül, hogy állításaikat igazolni tudnák, továbbra is a pedagógusok heccelésével próbálkoznak. Az állami intézményfenntartás nem a retorzióra, hanem a támogató, segítő, menedzserszemléletű feladatellátásra helyezi a hangsúlyt, partnerként kezelve a köznevelési intézményeket."