Rugalmasabb lehet a munka törvénykönyve

A vállalkozások életben tartásának módjával, ezen belül a munkahelyek megőrzésével kapcsolatos kérdésekkel az utóbbi időben egyre többen keresnek meg minket, mind a központban, mind a megyei irodáknál - mondta el lapunknak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.
NAPI Online, 2009. február 2. hétfő, 08:50
Fotó:

Sokaknak már az is elég, ha végighallgatják a problémáikat, de egyre többen kérnek konkrét segítséget is. Az érdekképviselet azonban legfeljebb információval, tanácsadással, illetve a pályázatírásban való segítséggel szolgálhat. Az összes munkáltatói érdekképviselet honlapján megtalálhatóak a kormány által indított gazdaságsegítő hitelprogramok részletei, a munkahelymegőrzést segítő Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) pályázataival kapcsolatos tudnivalók is. Igyekszünk meggyőzni a vállalkozókat, hogy ne csak az elbocsátásban gondolkodjanak, mert a szakképzett munkaerő elvesztése később beláthatatlan károkat okozhat - hangsúlyozta a főtitkár. Az OFA-pályázatok mellett a négynapos munkahétre való áttérés előnyeit és a szabályos lebonyolítással kapcsolatos tudnivalókat is megosztják a cégekkel. A VOSZ tavasszal regionális tájékoztató napokat szervez, ahol a vállalkozók választ kaphatnak kérdéseikre, például a bankok képviselőitől.

Dávid szerint abban tudnak segíteni, hogy iránymutatást adnak az egyes vállalkozásoknak a profilváltási lehetőségekről, illetve ha az erre kényszerülő vállalkozó már tudja, mit szeretne csinálni, megpróbálják hozzájuttatni a szükséges forrásokhoz. Erősen lobbizunk a bankoknál és a kormánynál is, hogy a gazdaságsegítő források mielőbb és minél szélesebb kör számára hozzáférhetőek legyenek - mondja Dávid Ferenc. Szerinte élénkülőben a Széchenyi kártya iránti érdeklődés és ez a következő hónapokban a többszörösére nőhet. A forráshiányos és a bankok által a legkockázatosabb körbe sorolt mikro-kisvállalkozásoknak mindenképp jelentős segítség lehet a 25 millió forintig igénybe vehető, forgóeszköz-finanszírozásra fordítható hitelkeret, amelyhez 80 százalékos állami hitelgarancia és kétszázalékos állami kamattámogatás jár.

Mielőbb szükség lenne a rendezett munkaügyi kapcsolatokról szóló törvény módosítására - állítja a VOSZ főtitkára -, továbbá átmeneti időre rugalmasabbá kellene tenni a munka törvénykönyvének a munkaidőkerettel kapcsolatos szabályait. Utóbbi főleg azoknál a cégeknél lehet fontos, ahol nincs kollektív szerződés. Az adó- és járuléktörvények módosítása is fontos, beleértve az adminisztrációs terhek mérséklését, hiszen jelenleg 52 címen szednek adót a vállalkozásoktól. Ezen túlmenően föl kellene használni a kínálkozó lehetőséget a nagy elosztórendszerek reformjára - teszi hozzá Dávid Ferenc.

HOZZÁSZÓLÁSOK