Saját cégeikbe fektetnek az MNB-alapítványok

A jegybank Pallas Athéné-alapítványai 2018 elején újabb 15 milliárd forintot fektettek saját cégükbe – derül ki az adatokból, amiket az alapítványok vagyonát kezelő Optima Zrt. közadat-igénylésben adott ki a Zoom.hu-nak. Az újabb befektetéssel együtt az alapítványok már 162,5 milliárd forintot tartottak saját cégeikben.
Domokos László, 2018. május 28. hétfő, 15:32
Fotó: Napi.hu

Ez az alapítványok teljes pénzügyi befektetéseinek közel 80 százaléka, az alapítványoknak ugyanis összesen 206 milliárd forintnyi pénzügyi befektetésük volt - írta a portál.

Az önfinanszírozásra fordított 160 milliárdon túli pénz nagy részét az alapítványok állampapírban tartották, illetve vastag szeletet képviseltek az MKB Bank céges kötvényei. Az alapítványok régi szokásukhoz híven 4 milliárd forintot tartottak bankbetétként Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás bankjában, az NHB-ban, illetve némi aprót, 714 millió forintot az MKB-nál.

Ami a 15 milliárd forintos önbefektetést illeti, technikailag úgy zajlott, hogy az egyik alapítvány, a PADE (Pallas Athéné Domus Educationis, hivatalosan főfeladata a szakemberképzés) ekkora értékben vett vállalati kötvényeket, amiket az Optima Zrt. bocsátott ki. A kötvények 2032-ben járnak le, vagyis gyakorlatilag a PADE meghitelezte a saját cégét (még) 15 milliárd forinttal 2032-ig. A PADE a pénz nagy részét (szűk 10 milliárd forintot) euró állampapírokból csoportosított át az Optimába, kisebb részét (bő 5 milliárd forintot) az MKB Bankba fektetett 13 milliárdjából - írta a Zoom.hu.

Az alapítványok a vagyonukat egyre jobban kiszervezik a saját cégeikbe. Ezzel egyrészt elejét veszi annak, hogy az ECB többször figyelmeztette a jegybankot, hogy alapítványai az állampapír-vásárlásaikkal az államadósságot finanszírozzák és beavatkoznak az állampapírpiac működésébe. Másrészt pedig bár a Kúria 2015-ben kimondta, hogy az alapítványok közfeladatot ellátó szervnek minősülnek, így nyilvánosságra kell hozniuk a pénzügyeiket,, az alapítványok cégei viszont már más lapra tartoznak, azoknak nem kell nyilvánosságra hozniuk részletes gazdálkodási adataikat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bissone, 2018.05.28 17:28

@matura: Mindenki annyit ér amennyije van.
Látom Ön ruppótlan.
Sebaj, 20 millió kéne vagy 20 év vissza az életéből , hogy ismét leélhesse ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.05.28 16:54

Tolvajt kiáltok, de orbán csicskáknak mindent szabad
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html