Saját repülőgépet venne a kormány

Tízmilliárd forintos repülőgépvásárlást, esetleg a Malév, illetve az OTP és a Mol által használt légi jármű több százmillió forintos bérlését fontolgatja a kormány - írta csütörtökön a hvg.hu egy birtokába került előterjesztésre hivatkozva.
MTI-Eco, 2011. február 24. csütörtök, 19:13
Fotó:

A hetilap internetes kiadásának ugyanakkor Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta, nem lesz kormánygép. Arra a kérdésre, hogy akkor miért készült az előterjesztés, a szóvivő megismételte: a kormány utazásait szeretnék költségtakarékosabbá tenni - olvasható a cikkben. 

A hetilap értesülései szerint a repülőgép vásárlásra, illetve bérlésre vonatkozó előterjesztést a február 11-i kormányülésen vitatták meg, de még nem született döntés az ügyben. 

Idéznek az előterjesztésből, amely szerint a saját repülőgép terve annak kapcsán merült fel, hogy a magyar EU-elnökség, majd az azt követő lengyel elnökségi időszak alatt jelentősen emelkedik a közjogi méltóságok és a kormánytagok külföldi utazásainak száma. Egy folyamatosan rendelkezésre álló repülőgéppel a fenti utazások költséghatékonyabbá válnak, az eseményekhez történő pontos időzítés miatt minimalizálhatóak a járulékos költségek. 

A repülőgép beszerzésére a cikk szerint 3 variáció szerepel. Az egyik szerint a Malév tulajdonában lévő, jelenleg használaton kívüli Bombardier CRJ-200-at vennék igénybe, ez a gép 48 személy szállítására alkalmas. 

A másik változat, hogy egy magántulajdonú repülőgépet bérelnek, itt a hvg.hu értesülései szerint a TriGránit Ferihegyen állomásozó, 14 ember szállítására alkalmas Gulfstream V típusú gépének, vagy az Air-Invest Kft. Falcon 900-asának a bérlése került szóba. A Falcon 900 társtulajdonosa a Mol, és az OTP használja - idéz a cikk az előterjesztésből. 

Harmadik lehetőségként a kormány új vagy használt repülőgépet venne, illetve lízingelne a kormánytagok utaztatásához. Az erre a célra alkalmasnak tartott Falcon 900 gép 40 millió euróba, vagyis mintegy 10 milliárd forintba kerül - derül ki a hvg.hu írásából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.24 19:47

Akkor elmegyek az Orbánhoz beszerzőnek, mert 5 perc alatt lehet találni hasonló tudásu gépet ( pl...Cessna Citation Sovereign) újonnan 17,5 millió dollárért azaz félár alatt csak körül köll nézni. Magántulajdonú gép bérlése meg aztán ritka nagy hülyeség, nem beszélve a nemzetbiztonsági kockázatokról
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html